Композитор Роман Григорів створив три композиції, які зіграв на ракеті від РСЗВ "Ураган"

Композитор Роман Григорів створив три композиції, які зіграв на ракеті від РСЗВ "Ураган"

Композитор Роман Григорів створив три композиції, які зіграв на ракеті від РСЗВ "Ураган"
. Скріншот із відео

Український композитор Роман Григорів зіграв на ракеті реактивної системи залпового вогню БМ-27 "Ураган". Відео виступу виклали на YouTube.

Григорів створив три композиції, які виконав разом з оркестром "Київська камерата". Запис зробили в Андріївській церкві в Києві, музикант назвав це "ритуалом очищення".

Постановником виступив його колега, композитор Ілля Разумейко.

Роман Григорів та Ілля Разумейко — українські композитори, засновники лабораторії сучасної опери Opera Aperta та фестивалю сучасного мистецтва Porto Franko, автори опер Chornobyldorf, яка ввійшла до списку найкращих шести світових опер за версією Music Theater Now та Iyov.

Також Chornobyldorf показували для британських глядачів у межах Eurofestival напередодні "Євробачення" у Ліверпулі.

Автори твору наголошують: опера — не про ЧАЕС як таку, а про життя після "великого вибуху". Хоча, за сюжетом, прив'язка до атомних станцій все ж таки є. Один перформанс відзняли в Зоні відчуження. Ще одну новелу зафільмували на березі Каховського водосховища, навпроти атомної станції в Енергодарі.

Крім того, вони ще до війни написали музичну п'єсу під назвою "Маріуполь" для мікротональної бандури та цимбал.

"Тепер Маріуполь — символ гуманітарної катастрофи, геноциду та вторгнення, яке не мало іншої причини, окрім ненависті. А ще — символ перемоги та відваги, якій немає кінця", – зазначають музиканти.

За словами композиторів, коли вони планували трансляцію п'єси, то насамперед думали, чи не доведеться її переривати через повітряні тривоги. Нескінченне програвання композиції є центральною художньою ідеєю перформансу.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок