Забрала чотирьох дітей, покинула домівку та власну перукарню: історія переселенки з Семенівки, що на Чернігівщині

Забрала чотирьох дітей, покинула домівку та власну перукарню: історія переселенки з Семенівки, що на Чернігівщині

Забрала чотирьох дітей, покинула домівку та власну перукарню: історія переселенки з Семенівки, що на Чернігівщині
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Забрала чотирьох дітей, покинула домівку та власну перукарню і переїхала до Чернігова. 33-річна Євгенія Голуб виїхала з прикордонної Семенівки на Чернігівщині у лютому 2023 року через обстріли.

Покинули все

"Ми переїхали у Чернігів 2 лютого 2023 року. Саме тоді, коли почалися дуже такі сильні обстріли. Але сам факт покинути все: і перукарню там, в Семенівці, і будинок, було вирішено ще 28 квітня", — розповіла Євгенія.
Євгенія Голуб у власній перукарні. Переселенка з прикордонної Семенівки на Чернігівщині
Євгенія Голуб у власній перукарні. ФОТО: Суспільне Чернігів

Того дня (28 квітня 2023 року, — ред.) росіяни скинули на Семенівку авіабомби. Вдома був чоловік Євгенії Андрій, який періодично приїжджав до міста, бо там в нього ще була робота.

"Я якраз був у саду, біля свого подвір’я, і поруч впала бомба авіаційна, 30 метрів від нашого дому десь. Замалим я не загинув. Мусив — виїжджати. Уже не вистачило морального духу залишатися під обстрілами. Тяжко було прийти до цього – кинути там, де жив. Все життя залишилося там, в Семенівці", — сказав Андрій Голуб.

Андрій Голуб
Андрій Голуб. ФОТО: Суспільне Чернігів

Російський авіаудар по Семенівці 28 квітня 2023 року
Російський авіаудар по Семенівці 28 квітня 2023 року. ФОТО: Суспільне Чернігів

Про те, як живе Семенівська громада на кордоні з Росією, рекомендуємо подивитися інтерв'ю з головою Семенівської територіальної громади Сергієм Деденком:

Життя заново

У новому місті, каже подружжя, життя треба було починати заново. Вони обоє були без роботи, жили на недобудованій дачі.

Єгенія пішла до центру зайнятості. Там їй запропонували податися на грант на власну справу.

"До останнього я не вірила, що це можливо і що ось так, приїхавши, не маючи ні копійки, ти можеш почати свою справу, любу тобі справу. Поки мені не подзвонили з банку і сказали: «Так, вам зараховані кошти, будь ласка, працюйте». Це, напевно, знаєте, як сон", — розповіла переселенка.

Жінка отримала 250 тисяч гривень від "єРоботи". Гроші пішли на оренду приміщення, його ремонт і закупівлю обладнання.

"Разом шукали приміщення. Підтримував, як міг, всією сім’єю і діти у нас такі молодці, підтримували маму. І я, як міг, морально і фінансово. Допомагав дружині й ремонт робити, освітлення, меблі збирати", — сказав чоловік Євгенії Андрій.

Загалом на підготовку до відкриття пішов місяць. Жінка вирішила зробити експрес-перукарню.

"Експрес-перукарня – це нижчі ціни й це швидко. Є люди, які приходять і їм треба терміново підстригтись і це буквально 20-30 хвилин. Будемо запрошувати людей й на фарбування до нас".
Нове робоче місце Євгенії Голуб, переселенки з Семенівки, що на Чернігівщині
Нове робоче місце Євгенії. ФОТО: Суспільне Чернігів

Євгенія говорить: боїться, чи будуть клієнти, бо тут її ніхто не знає. Допомагають, аби люди дізналися про перукарню, діти. Вони роздають перехожим листівки.

"Я вірю в те, що люди побачать мою роботу, оцінять, ми знайдемо гарну команду. Зараз я в пошуку, я шукаю двох перукарів собі сюди, тому що за грантовою програмою вимога була, щоб я взяла двох людей до себе на роботу", — розповіла Євгенія.

Можливо, у Євгенії працюватиме ще одна переселенка з Семенівки, Наталія Сукретна.

"Мені дуже цікаво навчитися чомусь новому, і саме от стрижки мене цікавлять. Я так вдома інколи стрижу своїх, але не навчалася цієї майстерності. А коли почула по радіо, що Євгенія буде відкривати тут перукарню, я одразу їй зателефонувала і кажу: «Можна до тебе?» Вона з радістю погодилася".
Наталія Сукретна, переселенка з Семенівки, що на Чернігівщини
Наталія Сукретна. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Якщо людина хоче працювати, то вона буде працювати. Під лежачий камінь вода не біжить, немає такої ситуації, з якої не можна вийти", — сказала Євгенія Голуб.

Детальніше — дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок