Коні для реабілітації: як на Рівненщині проводять іпотерапію для поранених бійців

Коні для реабілітації: як на Рівненщині проводять іпотерапію для поранених бійців

Реабілітація військових
. Фото: Суспільне Рівне

Для поранених військових, які проходять реабілітацію у Клевані на Рівненщині, організували іпотерапію, тобто реабілітацію з кіньми. Перше заняття у Великій Омеляні відвідали 12 військових.

Для занять залучити двох коней — Кубу і Феоніта. Зі слів керівниці клубу Ірини Демидюк, підібрали їх невипадково, адже не всіх тварин можна залучати до кінної терапії.

"Дуже приємно спілкуватися із такими красивими тваринами, добродушними. Я в дитинстві ріс в селі й недалеко біля дому була кінна ферма, і я пас коней на конях, без сідла, без нічого", — каже військовослужбовець Олексій Федоров.

На Рівненщині проводять реабілітацію поранених бійців
Олексій Федоров. Фото: Суспільне Рівне

Прикордонник Луганського загону отримав поранення 21 лютого 2023 року під Соледаром. Із травмою спочатку лежав у лікарні Дніпра, потому в київській, останні три місяці проходив реабілітацію на Рівненщині.

На перше заняття з іпотерапії приїхало 12 військових, які наразі проходять реабілітацію у Клеванському госпіталі. Ініціювали ідею волонтери Центру Smart.dog спільно з кінноспортивним клубом, що у Великій Омеляні.

"Були вражені, яка кількість хлопців відгукнулася, які взагалі не були активними. Головне — дати їм новий спектр емоцій і подолати цей страх вилізти на коня, бо в нього травма ноги", — каже співорганізаторка іпотерапії для військових Алла Лосік.

Зі слів керівниці кінноспортивного клубу Ірини Демидюк, загалом у їхньому комплексі десять коней, але лише двоє підходять для іпотерапії.

"У нас вони всі спортивні, всі беруть участь у турнірах, у змаганнях. Кінь має бути врівноваженим насамперед, він повинен сприймати людину як свого друга", — розповіла керівниця клубу.

Іпотерапія допомагає військовим не лише психологічно, а й впливає на їхні фізичні можливості.

"Укріплюються м'язи спини, поліпшується робота серцево-судинної системи. Основне, що зміцнюються м'язи, які тримають поперек", — пояснила Ірина Демидюк.

30-річний Анатолій Махотін — військовослужбовець 81 окремої аеромобільної бригади, має проблеми з опорно-руховим апаратом через поранення, які отримав на Луганщині 1 січня.

"Ми якраз робили їм свято і вони відповіли нам подаруночком. Всі кажуть, що це був танковий обстріл, але в мене короткочасна втрата пам'яті, тобто я точно не знаю, що це було. А вже коли зробили перше обстеження, то вийшло три внутрішні травми", — розповів військовий.

На Рівненщині проводять іпотерапію для поранених бійців
Анатолій Махотін. Фото: Суспільне Рівне

Чоловік каже, що як тільки вилікується — планує повернутися до побратимів.

"Це останній місяць реабілітації, ставлять мене на ноги, щоб на двох ногах впевнено стояв і зразу до хлопців. Останнє, що дізнався — потихеньку, потихеньку просуваються вперед", — поділився Анатолій Махотін.

Окрім іпотерапії, волонтери проводять для поранених військових заняття із спілкуванням з собаками та котами. Крім того, хочуть організувати для них риболовлю.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок