Через підрив Каховської ГЕС можуть бути затоплені понад 51 тис будинків — супутникові знімки

Через підрив Каховської ГЕС можуть бути затоплені понад 51 тис будинків — супутникові знімки

Херсонщина. Підірвана Каховська ГЕС, 6 червня 2023 року.
. Херсонщина. Підірвана Каховська ГЕС, 6 червня 2023 року. Фото: Каховська міська тергромада/Facebook

Аналіз супутникових зображень наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС виявив, що може бути затоплено 51 283 будинки. Із них повністю затоплених будинків — 11 041. Частково затоплених — 6 568. Можливо затоплених — 33 674. Про це повідомив співзасновник ГО “Технології Прогресу”, ексзаступник міністра економіки Максим Нефьодов на пресконференції "Теракт на Каховській ГЕС: наслідки, загрози, рішення".

За словами Нефьодова, виокремлено три види затоплених будинків. Це громадські будівлі, малі нежитлові споруди та житлові будинки. За даними громадської організації “Технології Прогресу”, 91, 9% затоплених споруд — це житлові будинки. Нежитлові споруди — 7,3%. Громадські будівлі становлять 0,8%.
Через підрив Каховської ГЕС можуть бути затоплені понад 51 тис будинків
Фото: скрін екрану

“Ми взяли супутникові знімки в найкращій роздільній здатності, які доступні на сьогодні. Це десь приблизно 50 сантиметрів на піксель для того, аби проаналізувати взагалі всю територію починаючи від місця підриву ГЕС і нижче до узбережжя Чорного моря”, — сказав Нефьодов.

За його словами, експерти розпізнали всі споруди, які були розташовані на потенційно затоплених територіях до теракту. Дослідники комбінували дані з численних джерел, як гідрологічного моделювання, так і даних з радарних супутників, офіційну інформацію NASA про висоти тієї чи іншої точки, а також дані ДСНС і інших державних органів.  Визначили, куди максимально дійшла вода в Херсонській області та Миколаївській областях.

“І на основі цього ми визначили три групи об'єктів: повністю затоплені, частково затоплені, можливо затоплені”, — пояснив Нефьодов.

Через підрив Каховської ГЕС можуть бути затоплені понад 51 тис будинків, графіка
Фото: скрін екрану

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.

Раніше в "Енергоатомі" повідомляли, що рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС є стабільним, і попри підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається контрольованою.

На Херсонщині встановили місцеперебування 202 жителів області, яких вважали зниклими після підриву російськими військовими Каховської ГЕС. Наразі зниклими безвісти внаслідок підриву дамби все ще вважають 109 людей.

На лівобережжі Херсонської області військові РФ хочуть приховати усі жахливі наслідки підтоплення після підриву дамби, щоб світ не побачив цю катастрофу. 17 населених пунктів, які досі підтоплені, наразі на межі гуманітарної катастрофи.

Станом на 20 червня поліція зареєструвала понад 4000 заяв про пошкодження майна на Херсонщині. Наслідки підтоплення в області долають й досі.

На початок