Лукашенко виступив перед журналістами та силовиками. Що він сказав

Лукашенко виступив перед журналістами та силовиками. Що він сказав

Лукашенко вітає військових під час військових навчань під Брестом, 12 вересня 2021 року
. Лукашенко вітає військових під час військових навчань під Брестом, 12 вересня 2021 року. Фото: MAXIM GUCHEK/BELTA/AFP via Getty Images.

Керівник Білорусі Олександр Лукашенко вранці 27 червня виступив перед журналістами та силовиками. Як передає державне білоруське агентство "Белта", у зустрічі взяли участь керівництво військових і силових структур, спецпідрозділів, а також керівники ЗМІ, політологи і журналісти.

На початку виступу Олександр Лукашенко заявив, що "кольорових революцій у країні не буває, якщо немає для них причин, згадав про "загрозу із Заходу, яка нависла над вітчизною від Бреста до Владивостока", і додав, що йому "було боляче спостерігати за подіями, які відбувалися на півдні Росії".

"Не буває кольорових революцій, якщо для цього в країні немає причин. Не приховую, боляче було спостерігати за подіями, які відбувалися на півдні Росії. Не лише мені. Багато наших громадян сприйняли їх близько до серця. Тому що батьківщина одна", — заявив Лукашенко.

Лукашенко  заявив, що з огляду на роль Білорусі у вирішенні цієї ситуації, має сказати кілька слів про те, що трапилося, і пояснити позицію Білорусі та ухвалені рішення. Особливо, за його словами, “у світлі останніх вкидів та інсинуацій, які дедалі більше з'являються, особливо у російських засобах масової інформації”.

"Нам випала місія зберегти мир, завойований мільйонами життів героїв, наших батьків і дідів. Це означає тільки одне — ми маємо бути сильнішими за ту загрозу, яка знову нависає тінню над нашою землею. І знову із Заходу. Як бачите, історія повторюється. Говорячи про силу, я в останню чергу думаю про технічні можливості. Вони є. І про це ми прекрасно знаємо", — сказав Лукашенко.

Він зазначив, що армія Білорусі після спроби заколоту в РФ була приведена "у повну бойову готовність".

"Коли події в Росії відбувалися, мною були віддані всі розпорядження щодо приведення армії в повну бойову готовність. Ніхто навіть у цих сопливих Telegram-каналах не вякнув проти. Жодна сім'я, ні дружини, ні діти, ні родичі — ніхто. Армія протягом пів дня, всі Збройні Сили, зокрема й міліція, спецпідрозділи, були приведені в повну бойову готовність", — заявив Лукашенко.

Як пише російське РБК, Лукашенко попросив не робити з нього героя: "ні з мене, ні з Путіна, ні з Пригожина, тому що ми ситуацію упустили, а потім ми думали, що розсмокчеться, а воно не розсмокталося. І зіткнулися дві людини, які воювали на фронті. Немає в цій справі героїв.".

Лукашенко також сказав, що "якщо завалиться Росія, ми залишимося під уламками, всі загинемо".

Після виступу Лукашенко вручив генеральські погони вищому офіцерському складу.

Що відомо про заколот Пригожина в Росії

У Росії близько доби тривав бунт "вагнерівців".

Увечері 23 червня глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців" і там нібито загинуло багато найманців. Він анонсував "марш справедливості", додав, що "вагнерівців" 25 тисяч і вони ідуть "розбиратись". А також закликав всіх, хто хоче "заканчівать бєзпрєдєл" долучатись до "маршу".

Міноборони РФ назвало заяву про обстріл "вагнерівців" "інформаційною провокацією", водночас проти Пригожина порушили кримінальне провадження за фактом "організації військового заколоту".

Уранці 24 червня президент РФ Путін у відеозверненні заявив, що Збройні сили Росії отримали наказ ліквідувати "заколотників" і назвав події "ударом в спину".

Про те, що Пригожин погодився припинити заколот повідомила пресслужба президента Білорусі Лукашенка. Переговори з Пригожиним вів Лукашенко, заявили в його пресслужбі.

На початок