Влада Івано-Франківська готує позов до суду щодо розісклення колонади готелю "Дністер"

Влада Івано-Франківська готує позов до суду щодо розісклення колонади готелю "Дністер"

Влада Івано-Франківська готує позов до суду щодо розісклення колонади готелю "Дністер"
Готель "Дністер" в Івано-Франківську. Суспільне Івано-Франківськ

Влада Івано-Франківська готує позов до суду щодо розісклення колонади готелю "Дністер". Позовом займається керівниця департаменту правової політики міськради Надія Кедик. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив міський голова Руслан Марцінків.

"Місто ухвалило рішення подавати до суду, але ми дуже хочемо просити, щоб потім не було звинувачень, що щось подали неправильно, що позовна заява неправильно складена. Будь ласка, долучіться, активісти, юристи, хто б хотів взяти участь. Насправді судитися мала б обласна військова адміністрація та держава, тому що дозволи надавали вони. Я ще раз передивився, чи є якісь документи від міста, містобудівні умови та обмеження. Такі не видавалися. Усі дозволи видавалися ОВА і Держархбудінспекцією у Києві", — каже Руслан Марцінків.

З його слів, також підготували та відправили запит до організацій, які видавали дозвільні документи на реставрацію готелю.

"Я вважаю: якщо людина дала слово, то вона має його дотримуватися. Мені дуже некрасиво звучала заява представника фірми "Надія", що немає можливості розісклити через війну. Не треба все списувати на неї. Відверто кажучи, ця позиція — неприйнятна. Я за те, щоб були готелі, щоб вони були сучасними, відремонтованими. Долучіться до позовної заяви до суду і покажіть, що це — не просто політична акція, а що ми можемо досягати результату", — каже Руслан Марцінків.

Що відомо про реконструкцію готелю "Дністер"

Проєкт реставрації готелю "Дністер", що розташований в центральній частині Івано-Франківська, розробили у 2016 році. Через відхилення від проєкту влітку 2017 Держархбудінспекція скасувала дозвіл на проведення робіт. Попри заборону власники продовжили реконструкцію. Власників готелю покарали за будівельні роботи без відповідних документів. На них наклали штраф.

19 грудня 2018 року на даху готелю "Дністер" відкрили відбудовану вежу-бельведер з трьома годинниками. Власник об'єкта надбудував два поверхи в історичній будівлі, змінив конфігурацію даху й вежі.

У 2020 році іванофранківці створили громадську організацію "Кам’яниця Австрія", щоб відстояти збереження автентичного вигляду готелю. Вони організовували акції протесту та писали звернення до міської влади.

У березні 2021 року іванофранківець Ростислав Шпук звернувся до міського голови Руслана Марцінківа з проханням відреагувати на порушення, які, за його словами, допустили при ремонті готелю "Дністер".

7 квітня 2021 року керівники готелю "Дністер" організували тур будівлею для представників масмедіа, проте журналістам Суспільного в доступі до приміщення відмовили.

У квітні 2021 року власниця готелю, співзасновниця фірми "Надія" Надія Лєвшакова в офіційній заяві повідомила, що скло з колонади "Дністра" заберуть. Суспільне намагалося дізнатися у неї, чому попри обіцянку досі не розісклили колонаду.

Комісія від Івано-Франківської міської ради, яку створили, аби дослідити реставрацію готелю "Дністер", встановила низку порушень.

Аби привернути увагу до колонади, у липні 2021 року у Франківську влаштували прибирання біля готелю.

У департаменті містобудування та архітектури Івано-Франківська повідомили, що проєкт реставрації колонади "Дністра" розроблять за гроші з міського бюджету.

Попри обіцянки власники готелю "Дністер" не розісклили колонаду. Риштування з боку вулиці Шевченка забрали 29 травня 2023.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок