Герою України Андрію Верхогляду у Звягелі встановлять меморіальну дошку, а у Києві його іменем назвали вулицю

Герою України Андрію Верхогляду у Звягелі встановлять меморіальну дошку, а у Києві його іменем назвали вулицю

Герою України Андрію Верхогляду у Звягелі встановлять меморіальну дошку, а у Києві його іменем назвали вулицю
. Колаж: Суспільне Житомир

22 червня виповнюється рік з дня загибелі 27-річного Героя України підполковника Андрія "Лівші" Верхогляда – комбата 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців. У Звягелі, рідному місті Андрія, планують встановити йому меморіальну дошку та провести вечір його пам'яті. Також у Києві назвали іменем Андрія Верхогляда одну з вулиць.

Рішення про встановлення меморіальної дошки Андрію Верхогляду прийняли на виконкомі Звягельської міськради 14 червня. У коментарі Суспільному секретар Звягельської міськради Оксана Гвозденко розповіла, що дошку планують встановити на фасаді звягельського ліцею №11, випускником якого був Андрій. За її словами, ініціаторами встановлення дошки була родина Андрія та його однокласники.

Однокласник Андрія Владислав Шимчук розповів журналістам Суспільного, що дошка буде зроблена у вигляді бронзового барельєфу. На реалізацію ідеї за попередніми підрахунками знадобилися 32 тисячі гривень, ще у півтори тисячі обійдеться встановлення дошки.

"Давно в нас, однокласників Андрія, виникла така думка. Якось ми знову зібралися і обговорили все з нашою однокласницею Юлею Крижановською і нашим класним керівником Оксаною Андрійчук та вирішили, що треба втілити цю ідею в життя. Частину грошей дав я, а решту ми зібрали, оголосивши збір в інстаграмі. Потрібну суму зібрали буквально за півтори доби. До збору, в основному, долучилися однокласники Андрія та ті, хто його знав за життя. Щодо художнього оформлення, то ми радилися з родиною Андрія, з його дружиною Мариною – Марина накидала те, що вона приблизно хотіла бачити на цьому барельєфі. Далі моя знайома дизайнерка безкоштовно допомогла втілити це бачення в ескізі. Виготовляють дошку у Львові. Ми хотіли б відкрити її 22 червня – в день перших роковин загибелі Андрія, але по часу бачимо, що, мабуть, не встигнемо", – каже Владислав і додає, що дату відкриття дошки вони будуть узгоджувати з родиною Андрія.

Ескіз меморіальної дошки загиблому Герою України Андрію Верхогляду
Ескіз меморіальної дошки загиблому Герою України Андрію Верхогляду. Житомирщина, червень 2023 року. Фото надане Владиславом Шимчуком

21 червня у ліцеї №11, випускником якого був Андрій Верхогляд, організовують вечір його пам'яті. Початок – о 18.00.

У Звягелі проведуть вечір пам'яті Героя України Андрія Верхогляда
У Звягелі проведуть вечір пам'яті Героя України Андрія Верхогляда. Фото: сторінка Афіша міста Звягель у мережі Facebook

Також 20 червня Київський міський голова Віталій Кличко у своєму Telegram повідомив, що Київрада дерусифікувала ще дві вулиці столиці. Одна з них – вулиця Драгомирова у Печерському районі відтепер називається іменем Андрія Верхогляда.

Що відомо про комбата 72-ї бригади імені Чорних Запорожців Андрія Верхогляда

Командир батальйону 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців підполковник Андрій "Лівша" Верхогляд з дитинства мріяв стати військовим. Військовими були його дід та батько, цю ж професію обрали собі й Андрій та його брат Дмитро. Андрій воював за Україну з 2016 року, мав кілька поранень, але щоразу повертався на фронт.

У 2014 році, коли почалася російсько-українська війна, Андрій був на другому курсі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. У 2016 році після дострокового випуску з академії молодий військовий потрапив на передову. Спершу воював на волноваському напрямку. А наприкінці січня 2017 року підрозділ під командуванням Верхогляда захищав Україну на території авдіївської промзони. Там Андрій отримав перше поранення.

У січні 2017 року Андрій Верхогляд разом із Андрієм Кизилом та побратимами взяв позицію "Алмаз", яку в якості опорного пункту використовували війська ворога. Андрій Кизило, котрому згодом посмертно присвоїли звання Героя України, та ще двоє бійців загинули. А Андрій Верхогляд разом з іншими бійцями утримував позицію і відбивав численні атаки противника до підходу основних сил першого механізованого батальйону. Після тих боїв президент України відзначив високими державними нагородами військовослужбовців 72-ї бригади. 21-річний Андрій Верхогляд і 23-річний Василь Тарасюк були призначені командирами рот першого механізованого батальйону 72-ї ОМБр.

22 червня 2022 року 27-річний Андрій Верхогляд загинув у бою на Світлодарській дузі. 11 грудня йому присвоїли звання Героя України (посмертно). 20 січня 2023 року майору Андрію Верхогляду посмертно присвоїли звання підполковника. Погони підполковника на його могилу, як і заповідав Андрій, привезла співачка Надя Дорофєєва.

Кореспонденти Суспільне Житомир поспілкувалися з рідними та близьми Андрія Верхогляда, які у відеосюжеті розповіли, яким був Андрій за життя: чого хотів, про що мріяв та чого прагнув.

За життя Андрій здобув недержавне звання "Народного героя України" – нагороду йому вручили у 2017 році. У тому ж 2017 він став кавалером ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, а у березні 2022 року – ІІ ступеня. У 2019 році Андрій увійшов до списку 30-ти молодих лідерів віком до 30 років за версією видання "KyivPost".

Про Андрія Верхогляда, як одного з молодих командирів у війні проти Росії також розповідає фотопроєкт Суспільного.

У квітні 2023 року стало відомо, що іменем Андрія Верхогляда хочуть назвати одну з вулиць у Києві.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок