ЄС засудив намір Росії провести псевдовибори на окупованих територіях

ЄС засудив намір Росії провести псевдовибори на окупованих територіях

прапор ЄС
. Прапор Євросоюзу. Ілюстративне фото: Getty Images

Європейський Союз засудив намір Росії провести у вересні псевдовибори на окупованих територіях України і назвав їх порушенням міжнародного права.

Про це йдеться у заяві речника ЄС Петера Стано.

"Цього тижня Центральна виборча комісія Росії вирішила провести "вибори" у вересні на територіях України, які тимчасово перебувають під окупацією Росії. Це ще одна спроба Росії у намаганні надати легітимності її протиправному військовому контролю та навмисній анексії (частини території) Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також АР Крим та міста Севастополь", — йдеться у заяві.

Наголошується, що такий крок Росії серйозно порушує Хартію ООН, незалежність, суверенітет на територіальну цілісність України.

"У Росії немає законних підстав для будь-яких подібних дій на території України. Росія, її політичне керівництво та всі, хто причетний до організації цих так званих виборів, понесуть наслідки своїх незаконних дій", — йдеться у заяві.

Стано наголосив, що ЄС залишається непохитним у своїй підтримці України. Росія має негайно, повністю та безумовно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів", — зазначив речник ЄС.

Він ще раз нагадав, що ЄС непохитний у підтримці України та вимагає від Росії негайно, повністю та без жодних умов вивести свої війська з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

15 червня російські ЗМІ повідомили, що Центральна виборча комісія РФ призначила на 10 вересня "вибори" на ТОТ України. Йдеться про захоплені росіянами частини Херсонської та Запорізької областей, а також самопроголошені "ДНР" та "ЛНР".

10 вересня в РФ відбудуться вибори різного рівня, включно з довиборами депутатів Держдуми, виборами голів низки регіонів і депутатів законодавчих органів державної влади у частині суб'єктів.

Що відомо про спробу анексії РФ окупованих територій України

На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей 23 вереснярозпочались, а 27 вересня завершились, псевдореферендуми про приєднання до РФ.

30 вересня президент Росії Володимир Путін підписав "укази" про визнання Херсонської та Запорізької областей "незалежними територіями".

5 жовтня Президент РФ Володимир Путін затвердив ратифікацію “договорів” про “прийняття” тимчасово окупованих територій України — “ДНР”, “ЛНР”, Запорізької та Херсонської областей — до складу РФ і підписав федеральні конституційні закони про включення їх до складу Росії.

На початок