Пам’ятник воїнам Першої світової війни звели в Синевирській Поляні на Закарпатті

Пам’ятник воїнам Першої світової війни звели в Синевирській Поляні на Закарпатті

Пам’ятник воїнам Першої світової війни звели в Синевирській Поляні на Закарпатті
. Суспільне Закарпаття

Пам’ятник воїнам Першої світової війни встановили в селі Синевирська Поляна Міжгірського району. Про це розповів голова громадської організації центру військово-історичних досліджень "Memento Bellum" Юрій Фатула. Там у 4 спільних та 14 одиноких могилах поховані 18 солдатів австро-угорської армії.

Пам’ятник розміщений на місці військового цвинтаря. На ньому викарбувані імена загиблих воїнів. За словами голови громадської організації центру військово-історичних досліджень Юрія Фатули, поклали меморіал за кошти їхньої організації.

Також Юрій розповів, що на цвинтарі поховані 24 воїни австро-угорської армії, котрі померли в шпиталі, який знаходився у Синевирській Поляні в період від січня до травня 1915 року під час зимової Карпатської битви: "Це солдати 19-тої піхотної дивізії. За національністю вони чехи й німці. Крім того, тут лежить 6 солдатів із Боснії".

Будувати пам’ятник вирішили на прохання місцевого вчителя історії Михайла Бембила. Він досліджував історію села, зокрема й могил похованих тут воїнів, – каже Юрій Фатула.

"Ми підтвердили ці дані офіційними архівними даними Чеського військового архіву, кадастрального плану цвинтаря. Дуже шкода, що зараз з нами не присутній Михайло Михайлович, учитель, котрий знайшов і легалізував цей цвинтар, описав це в своїй книзі "Поляни". Він помер три тижні тому на 77 році життя".

Голова сільської ради Юрій Горват показує будівлю, яка в часи Першої світової війни була лікарнею: "Кордон тут зовсім близько – усього 10 кілометрів від Синевирської Поляни. Тут внизу був лазарет, польовий лазарет. В основному тут пішли поховання тих, хто помирав у лазареті, й тих, хто був убитий на кордоні". За його словами, у четвер звели Пам’ятник воїнам Першої світової війни: "А вже в неділю люди приходили до церкви, акуратно читали, поклонялися. Я вважаю, що позитивно сприйняли, ніяких нарікань."

Директор будівельної компанії Василь Білич каже: на встановлення пам’ятника воїнам Першої світової війни витратили два дні.

За словами Юрія Фатули, офіційне відкриття пам’ятника воїнам Першої світової війни відбудеться восени.

Читайте також: "Сажотрус Берті-бачій став "Почесним громадянином міста"".

На початок