У США видали книгу про скрипалів у часи Голокосту: у ній — історія єврея з Корця на Рівненщині

У США видали книгу про скрипалів у часи Голокосту: у ній — історія єврея з Корця на Рівненщині

У США видали книгу про скрипалів у часи Голокосту: у ній — історія єврея з Корця на Рівненщині
. Фото: Facebook Корецький історичний музей

Історію музиканта з Рівненщини Моше Гільденмана надрукували у збірці про єврейських скрипалів "Violins of Hope" в США. Її автором є професор музикознавства Джеймс Граймс. Під час роботи над книгою про колекцію скрипок, на яких грали єврейські музиканти часів Голокосту, він звернувся до Корецького історичного музею в пошуку інформації. А 8 червня в подяку за співпрацю надіслав примірник видання його директору Володимиру Форсюку.

Приблизно місяць тому до Корецького історичного музею з інформаційним запитом звернувся професор музикознавства університету в Шарлотті з Північної Кароліни у США Джеймс Граймс.

"На той момент писав книгу про колекцію скрипок, на яких грали єврейські музиканти часів Голокосту. У зв'язку з цим його цікавила доля нашого земляка Моше Гільденмана, партизанського командира, публіциста, прозаїка, інженера-будівельника, який володів бетонним заводом, очолював союз єврейських художників, був ініціатором створення хору, оркестру і театру в єврейській школі", — пояснив Володимир Форсюк.

З його слів, до Другої світової війни Моше Гільденман жив з родиною в Корці, дві третини населення міста на той час становили євреї.

Під час окупації нацисти розстріляли понад дві тисячі корецьких євреїв, загинули дружина Моше і 13-річна донька, а він із сином потрапили в гетто.

Корецький єврей-скрипаль
Фото: Facebook Корецький історичний музей

У вересні 1942 року під час ліквідації гетто у Корці Моше Гільденман, його син та ще 15 місцевих євреїв змогли втекти вночі. Вони переправилися через Случ і сховалися в лісі на Житомирщині.

"І в нього, абсолютно цивільної, творчої людини до війни, прокинулася жага до помсти. Моше очолив єврейський партизанський загін, відомий під назвою "група дяді Міші". У 1943 році загін увійшов до лав радянської армії. Закінчив війну Моше Гільденман разом із сином у Берліні. З 1946 року він жив у Польщі, кілька років у Парижі, з 1952-го — в Ізраїлі, де працював на інститут при Яд Вашем, займався громадською діяльністю, писав спогади", — зазначив директор Корецького історичного музею.

Корецький єврей-скрипаль
Фото: Facebook Корецький історичний музей

Джеймса Граймса цікавила будь-яка інформація, пов'язана з Моше Гільденманом та фото Корця міжвоєнного періоду. В подяку за надану інформацію автор книги надіслав Володимиру Форсюку примірник "Violins of Hope", у перекладі "Скрипки Надії". За даними директора Корецького історичного музею, у ній вперше опублікували історію Моше Гільденмана.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок