Наступного року за гроші з міського бюджету Полтави профінансують "Університет третього віку"

Наступного року за гроші з міського бюджету Полтави профінансують "Університет третього віку"

Наступного року за гроші з міського бюджету Полтави профінансують "Університет третього віку"
.

Фінансування роботи викладачів та нові курси – на це в "Університеті третього віку" витратять гроші, які виграли в конкурсі "Бюджет участі". Проект подавала директорка Університету Інна Чайка. Вона каже: за рахунок міського бюджету із червня наступного року розпочнуть іще один набір студентів, старших за 55 років.

Танці – один із курсів, який викладають в "Університеті третього віку" для тих, кому за 55. Таких студентів в усіх групах – близько шести з половиною сотень. Вони вивчають комп’ютерні технології, англійську мову, психологію, мистецтво.

Третій рік навчається Валентина Анатоліївна. Їй 80. Як долучилася, розповіла:

"Як тільки я почула, що оголошують набір, першим ділом – прийшла і записалася. А потім іще й доньку привела. Вона теж ходить сюди на англійську, комп’ютер, а я відвідую курс «Здоровий спосіб життя» і дизайн та архітектуру. Дуже все цікаво. Я вважаю, що ті знання, які ми тут отримуємо, мотивують і дають стимул жити далі".

Студенти цьогорічного "Університету третього віку"
Студенти цьогорічного "Університету третього віку".

Для пенсіонерів викладають також курс "Справжня леді". Його викладає Наталія Рогова:

"Вони вивчають правила етикету, етикет за столом, сервірування столів. Готуємося до Нового року. Зараз вивчаємо складання серветок, дуже багато різних способів. Слухачам це дуже подобається, вони зможуть на домашніх столах, коли зустрічатимуть гостей, це оформити гарно і головне – правильно".

2 роки поспіль університет існував як волонтерський проект. Цього року його фінансують за гроші із міського бюджету, бо 2018-ого проект переміг у конкурсі "Бюджет участі". Відтак отримав гроші – на комунальні послуги та зарплату викладачам. 2019-ого "Університет третього віку" знову взяв участь у конкурсі та переміг, розповіла директорка "Університету третього віку" Інна Чайка:

"Наш проект підтримало 1655 осіб. Минулого року ми подавалися на малий проект – залучили 500 тисяч гривень. Цього року ми зрозуміли, що потрібні, нас підтримують, і наважилися на великий проект".

Студенти на заняттях "Університету третього віку"
Студенти на заняттях "Університету третього віку".

"Університет третього віку" став одним із трьох переможців. Для нього із бюджету Полтави спрямовують 1 мільйон 400 тисяч гривень, говорить Інна Чайка:

"Це оплата викладачів і кураторів. Хочеться розширити, залучити більше людей, залучити таких фахівців, яких у нашому "Університеті" немає – лікарів, хореографів".

На "Бюджет участі" цього року подавали 103 проекти.

Кількість учасників цьогорічного конкурсу "Бюджет участі"
Кількість учасників цьогорічного конкурсу "Бюджет участі".

Переможців визначили наприкінці листопада, розповів фахівець робочої групи конкурсу "Бюджет участі" Назар Плохута:

"Спочатку було вибрано 20 проектів, але за залишком суми робоча група вирішила додати ще шість мікро-проектів. Тобто загальна кількість проектів 26. З них 11 мікро-проектів, 12 малі та 3 великі проекти".

Реалізовувати проекти-переможці "Бюджету участі" розпочнуть наступного року.

Нагадаємо, "Університет третього віку" у Полтаві – це соціальний проект Полтавського університету економіки і торгівлі. Навчання у ньому безкоштовне, відбувається щосуботи. Запрацював проект 2,5 роки тому. У перший рік навчалося 250 студентів, у другий – приблизно 400.

На початок