На Полтавщині перевірили укриття: які результати

На Полтавщині перевірили укриття: які результати

На Полтавщині перевірили укриття: які результати
. Фото: Суспільне Полтава

Приблизно 20% укриттів на Полтавщині визнали непридатними для використання. Про це під час брифінгу розповів начальник відділу обласного управління ДСНС Олександр Мусійко. За його словами, з 2 до 7 червня спеціальні комісії перевірили усі майже 2,5 тисячі сховищ у регіоні. Результати передали балансоутримувачам та органам місцевого самоврядування, аби виправити недоліки.

В укритті центру культури та дозвілля у Полтаві сховалася киянка Олена Яківна.

На Полтавщині перевірили укриття: які результати
Киянки у полтавському укритті. Фото: Суспільне Полтава

"Ми з онукою – Іванка, 11 років їй. Почули тривогу і вирішили скористатися укриттям. Зручно, все добре", — каже жителька Києва Олена Попова.

Усі укриття на Полтавщині перевірили від 2 до 7 червня. Це робили, зокрема, за дорученням президента, рішенням Кабміну та регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки. Про це під час брифінгу розповів начальник відділу організації заходів цивільного захисту обласного управління ДСНС Олександр Мусійко. За його словами, для перевірок сформували понад 60 груп, до яких увійшли рятувальники, поліцейські та представники місцевих органів влади. Вони оглянули усі 2460 укриттів, які є на обліку.

На Полтавщині перевірили укриття
Укриття у центрі культури та дозвілля. Фото: Суспільне Полтава

"Обстеження проводили як удень, так і вночі. Особлива увага надавалася готовності укриттів під час оголошення сигналу "Повітряна тривога". Станом на 9:00 ранку проведено обстеження всіх укриттів у Полтавській області. При цьому недопущено було до обстеження та виявилися зачиненими близько 100 укриттів. Комісійно визнані непридатними трохи більше, ніж 20% укриттів. Основними причинами непридатності укриттів, до яких вдалося потрапити, це були незадовільний технічний та санітарний стан, невідповідність їх базовим вимогам до захисних споруд, а також були виявлені деякі підтоплені захисні споруди", — каже начальник відділу управління ДСНС Полтавщини Олександр Мусійко.

Біля багатоповерхівок у центрі міста сховатися можна у підземному паркінгу. Як укриття його відкривають на час тривоги.

"У нас паркінг у гаражі, ми туди спускалися. Зараз не спускаємося. Що буде, те буде. Тому я завжди вдома перебуваю, нікуди не бігаю. Сусіди мало виходять всі дома перебувають", — каже переселенка зі Слов’янська на Донеччині Антоніна Ємець.

На Полтавщині перевірили укриття
Підземний паркінг, який використовують як укриття. Фото: Суспільне Полтава

Як розповів представник ДСНС Олександр Мусійко, під час перевірок звертали увагу на те, чи відкриті укриття на час повітряної тривоги, чи є позначки, як пройти до сховища, інформація про того, хто може надати доступ до приміщення. А ще – протипожежний та санітарний стан, наявність вентиляції, запасу їжі та води тощо.

"Минулої суботи у нас була ця перевірка, це було вдень, якраз під час тривоги. Укриття були відкриті. У цьому укритті перебували діти. Зауважень не було. Ці укриття приймалися спеціальними актами, комісіями, тобто вони повністю відповідають, є декілька виходів", — каже директорка центру культури та дозвілля у Полтаві Оксана Михайленко.

"Робота комісії буде продовжена, протягом декількох днів будуть проводитися комісійні обстеження. Зокрема, плануємо навідатися до тих укриттів, які було визнано непридатними. Перевіримо, чи врахували пропозиції комісій. А також будемо обходити захисні споруди, які на момент першої перевірки були зачиненими. Що стосується штрафів – ми будемо інформувати правоохоронні органи для ухвалення відповідних рішень", — говорить начальник відділу управління ДСНС Полтавщини Олександр Мусійко.

За словами Олександра Мусійка, переглянути перелік укриттів можна на онлайн-карті, яку почали формувати 2014-го.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок