ЄС запровадив санкції проти росіян, причетних до ув'язнення опозиціонера Кара-Мурзи

ЄС запровадив санкції проти росіян, причетних до ув'язнення опозиціонера Кара-Мурзи

ЄС запровадив санкції проти росіян, причетних до ув'язнення опозиціонера Кара-Мурзи
. Російський тележурналіст, режисер і політик Володимир Кара-Мурза під час відкриття скверу імені Бориса Немцова, у Києві, 15 березня 2019 року, фото: УНІАН

Європейський Союз сьогодні 5 червня запровадив санкції проти дев'яти росіян арешту опозиційного політика і журналіста Володимира Кара-Мурзи.

Рішення було опубліковано в Офіційному журналі ЄС.

Під обмеження зокрема потрапили заступник міністра юстиції Росії Олег Свириденко, четверо суддів і двоє слідчих у справі Кара-Мурзи, а також керівник слідчого ізолятора, де утримувався опозиціонер.

Крім того, санкції запровадили проти директора компанії, чия експертиза лягла в основу обвинувального вироку.

Таким чином ці громадяни РФ були внесені до реєстру ЄС із понад 40 найбільшими порушниками прав людини у світі. Станом на зараз у списку також присутні китайські посадовці та африканські воєначальники.

Що відомо про Володимира Кара-Мурзу

Володимир Кара-Мурза — російський тележурналіст, режисер, колумніст, політичний і громадський діяч, публіцист. Федеральний координатор громадського руху "Відкрита Росія".

Кара-Мурзу отруїли у 2015 році  в Москві, в результаті цього він мало не помер. Сам політик впевнений у тому, що його отруєння — помста за опозиційну діяльність, зокрема, за лобіювання на Заході санкцій проти російських чиновників у зв'язку з убивством Сергія Магнітського, анексією Криму і вбивством Бориса Нємцова.

Згодом Кара-Мурза був заарештований у Москві у квітні 2022 року за виступ проти війни Росії проти України. Відтоді Кремль висунув проти Кара-Мурзи додаткові звинувачення.

Уряди та правозахисні організації по всьому світу закликали до звільнення Кара-Мурзи. У січні 2022 року Державний департамент США розпочав кампанію "Без справедливого приводу", яка закликає до звільнення Кара-Мурзи та інших політичних в'язнів у всьому світі. У травні 2022 року Amnesty International визнала Кара-Мурзу в'язнем сумління.

У березні 2023 року Мінфін США запровадив санкції проти російських посадовців, причетних до ув’язнення опозиціонера Володимира Кара-Мурзи.

“Сенатор США Джон Маккейн назвав Кара-Мурзу "одним з найбільш пристрасних і ефективних прихильників ухвалення "закону Магнітського". Сергій Магнітський був адвокатом і аудитором, який викрив масштабну схему податкового шахрайства російських чиновників, після чого був заарештований і утримувався під вартою російською владою, піддавався фізичному насильству і психологічному тиску і помер у слідчому ізоляторі в Москві”, — відзначили тоді у Мінфіні США.

17 квітня Московський міський суд виніс вирок у справі політика Володимира Кара-Мурзи. Опозиціонера засудили до 25 років позбавлення волі у колонії суворого режиму.

На початок