Де не можна палити: роз’яснення полтавської експертки

Де не можна палити: роз’яснення полтавської експертки

Де не можна палити: роз’яснення полтавської експертки
. Фото ілюстративне, pexels

В Україні близько року діє Закон «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їхнього шкідливого впливу на здоров’я населення». Про те, де саме не можна палити та куди скаржитися у разі порушень, в інтерв’ю Українському радіо "Полтава" розповіла виконувачка обов’язків начальника одного з управлінь ГУ Держпродспоживслужби у регіоні Ірина Максимішина.

Згідно із законом, у громадських місцях заборонено паління не лише звичайних сигарет, а й електронних та будь-яких пристроїв для нагрівання тютюну, зокрема, і кальяну. Ірина Максимішина розповіла:

"Розширений і перелік громадських місць та територій, де паління заборонено. Це заклади охорони здоров’я, освіти, культури, спортивні та фізкультурно-оздоровчі заклади, місця загального користування житлових будинків, а також приміщення закладів ресторанного господарства. Останні найчастіше порушують законодавство.

На період дії воєнного стану планові перевірки суб’єктів господарювання заборонені. Визначені підстави, коли представники Держпродспоживслужби можуть оглядати заклади позапланово.

"Це звернення до нас суб’єкта господарювання з письмовою заявою про здійснення перевірки за його бажанням, доручення прем’єр-міністра України, а також звернення фізичної особи з пред’явленням документів чи їхніх копій, що підтверджують порушення", ­­– каже Ірина Максимішина.

Зокрема, споживач може подати електронне звернення на сайтДержпродспоживслужби або письмову заяву до управління за адресою: Полтава, вулиця Воскресенський узвіз, 7. Найбільше звернень надходить про тютюнопаління у закладах громадського харчування, каже фахівчиня. Порушників можуть штрафувати.

"Розміри штрафу диференційовані і залежать від виду порушення. Зокрема, розміщення попільничок або паління в закладах громадського харчування тягне за собою накладення штрафу від 1 до 10 тисяч гривень".

Більше слухайте в інтерв’ю Українському радіо "Полтава" виконувачки обов’язків начальника одного з управлінь ГУ Держпродспоживслужби у регіоні Ірини Максимішиної за посиланням.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок