На Хмельниччині висадили експерементальну плантацію павловнії

На Хмельниччині висадили експерементальну плантацію павловнії

На Хмельниччині висадили експерементальну плантацію павловнії
. Фото: Суспільне

У Сковородецькому лісництві на Старокостянтинівщині висадили експерементальну плантацію павловнії. Із 300 саджанців дерева прижилися 290. Про це розповів провідний інженер лісових культур Державного підприємства «Старокостянтинівське лісове господарство» Олег Куліш.

За його словами, першу плантацію дерев, які за 5 років можуть досягнути 20-метрової висоти, висадили на Хмельниччині у 2019.

Прижилися майже всі саджанці. Фото: Суспільне
Прижилися майже всі саджанці. Фото: Суспільне. Фото: Суспільне

Купили саджанці в Івано-Франківському лісництві по 34 гривні за штуку, каже дешево, бо ціни були і по 120 гривень за саджанець, додає спеціаліст.

«Вони в нас прижилися. Ми провели технічний зріз, тобто посадили ці дерева-саджанці на пень, для покращеного формування стовбуру, щоб отримати високоякісну деревину», - говорить Олег.

Всього за два місяці після технічного зрізу, саджанці виросли до півтораметрової висоти, говорить Олег Куліш. А за 7 років, технологічна товщина стовбуру може сягати 20 см, додає чоловік.

«На даний час вже проведено обламування листя. Листя гарне. Обламування листя, для того щоб сформувати довгий, гарний стовбур дерева, з якого ми надалі плануємо отримувати цінну деревину», - каже Олег Куліш.

Дерева вже висотою до двох метрів. Фото: Суспільне
Дерева вже висотою до двох метрів. Фото: Суспільне. Фото: Суспільне

За його словами, дана деревина широко використовується у меблевій промисловості, оздоблення будинків, а також як біопаливо.

Крім цього, з гектара лісу павловнії можна зібрати до 700 кілограмів меду, говорить лісничий «Сковородецького лісництва» Михайло Войтко. А харчова цінність листя цього дерева не поступається люцерні, тобто його можна використовувати на харч худобі, додає чоловік.

«Оскільки щодня павловнія може виростати від 2-х до 2, 5 сантиметрів, а її ріст, щонайменше буде до вересня місяця, до цього періоду дерева виростуть до одиного метра», - каже Михайло Войтко.

Читайте також

На початок