Провокація військ РФ на кримському "Титані": чим загрожує Херсонщині

Провокація військ РФ на кримському "Титані": чим загрожує Херсонщині

Ексклюзивно
Провокація військ РФ на кримському "Титані": чим загрожує Херсонщині
. ТОТ Крим, Армянськ, хімічний завод "Кримський Титан", 2017 рік Фото: Херсонська ОВА/сайт

Ймовірна провокація на заводі "Титан" — це звичайний захід техногенного шантажу з боку російських військових, бо наслідки можуть бути значні для довкілля та здоров'я людей. Про це Суспільному повідомила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

Для чого окупанти можуть влаштувати провокацію на заводі "Титан"

За її словами, цілком імовірно, що окупанти у такий спосіб будуть намагатися тиснути на світову спільноту в тому числі.

"Дійсно побоюючись просування сил оборони в Кримському напрямку, російські військові вживають таких заходів, щоб шантажувати небезпекою для мирного населення. Паніки немає, усвідомлюємо можливі ризики та оперативно відстежуємо ситуацію", — говорить Наталія Гуменюк.

Чому ймовірний підрив може призвести до забруднення територій

При виникненні на заводі непередбачуваних ситуацій, можливе значне забруднення територій як України, так і інших держав. Все залежить від погодно-кліматичних умов та напрямку і швидкості вітру, говорить начальник херсонського обласного центру гідрометеорології Юрій Кіріяк.

"Повітряні маси, які рухаються нашою планетою, вони підхоплять ці хімічні забруднювачі на певну відстань. Це знов залежить від погодних кліматичних умов, які будуть в момент провокації", — каже Юрій Кіріяк.

Які можуть бути наслідки ймовірного підриву на здоров'я людей та довкілля

Декан факультету біології, географії та екології ХДУ Ігор Пилипенко каже, у технологічному циклі виробництва завод "Титан" використовує сірчану кислоту. Тому наслідки ймовірного підриву, за його словами, можуть бути значні.

"Це вплив безумовно на дихання, що відразу буде відбуватися. Це будуть хімічні опіки шкіряного покрову в тому числі слизових оболонок, труднощі дихання, можливо навіть, удушшя, тому що у вас будуть хімічні опіки. А там же море, це будуть зразу зв’язуватись з атмосферною вологою і можна отримати удар кислотою, вже не просто окисами, а власне розчинами або аерозолями кислоти", — говорить Ігор Пилипенко.

Хімічні речовини матимуть негативний вплив і на довкілля, говорить декан ХДУ.

"Сірчана кислота вона дуже активна, вона дуже агресивна, вона буде дуже швиденько нейтралізована всіма елементами середовища, перш за все ґрунтом, випадки випадання в ґрунт. Середовище втратить властивості, ті які ми знаємо. Наприклад родючість ґрунту. Кислота буде дуже швидко зв’язана, але декілька днів люди не зможуть там жити", — каже Ігор Пилипенко.

За словами декана Пилипенка, у 2018 році під час аварії на Титані територію Чаплинського та Каланчацького районів накрила хмара двоокисі сірки. Це вплинуло на здоров’я людей та спричинило корозію металів.

Раніше голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що російські війська готують провокацію на хімічному заводі "Кримський Титан" в Армянську ТОТ Крим. За його словами, окупанти завезли вибухівку на територію заводу та мінують територію.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок