Атаки керованими авіабомбами, обстріли Берислава та Казацького. 464 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Атаки керованими авіабомбами, обстріли Берислава та Казацького. 464 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Атаки керованими авіабомбами, обстріли Берислава та Казацького. 464 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсонщина, селище Козацьке після атаки керованими авіабомбами, 1 червня 2023 р. Фото: Новокаховська МВА/Telegram

464 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, артилерії та авіації обстрілює російська армія. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • На Херсонському напрямку протягом доби російські військові обстріляли Зміївку, Веселе, Іванівку, Інгулець, Антонівку, Зеленівку, Дніпровське, Кізомис та Херсон.
  • Російська авіація скинула три керовані авіабомби на Козацьке та одну – на Нову Каховку. Одна з бомб впала у районі Новокаховської школи №3. Зруйновані три приватні будинки. Наразі відомо про одного загиблого.
  • Російська армія з авіації атакувала Бериславський хлібозавод. Скинула дві керовані авіабомби на місто. Також гатила з мінометів. Поранені троє людей
  • Армія РФ скинула авіабомби на село Одрадокам'янка Тягинської громади. Снаряди зруйнували музичну школу. Загиблих та поранених немає.
  • За фактом обстрілу армії РФ Херсонського та Бериславського районів прокуратура відкрила кримінальні провадження. Постраждали близько 15 людей, пошкоджені об'єкти цивільної інфраструктури, зокрема, житлові будинки, господарські споруди, магазин.
  • Державне бюро розслідувань повідомило про підозру в дезертирстві восьми прикордонникам з Херсонської області. Всі вони служили наприкінці лютого 2022 року в районі Чонгару Генічеського району. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.
  • Колишній директорці Херсонської спеціалізованої школи №30 Оксані Барнаш оголосили підозру у колабораційній діяльності та пособництві РФ. Їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Ймовірний обстріл Берислава — голова РВА

Ймовірний обстріл Берислава, повідомив голова РВА Літвінов. Він попросив людей перебувати в укриттях.

Вибух на дитячому майданчику у Загорянівці: поранені двоє дітей

У Загорянівці через вибух невідомого предмета на дитячому майданчику поранені 13-річний та 10-річний хлопці. Обох ушпиталили у важкому стані, старшу дитину оперують лікарі, повідомив у Telegram голова ОВА Прокудін.

Херсонська область - повітряна тривога!

Провокація військ РФ на кримському "Титані": чим загрожує Херсонщині

Ймовірна провокація на заводі "Титан" — це звичайний захід техногенного шантажу з боку військових РФ, бо наслідки можуть бути значні для довкілля та здоров'я людей. Про це Суспільному повідомила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

За її словами, цілком імовірно, що окупанти у такий спосіб будуть намагатися тиснути на світову спільноту в тому числі.

"Дійсно побоюючись просування сил оборони в Кримському напрямку, російські військові вживають таких заходів, щоб шантажувати небезпекою для мирного населення. Паніки немає, усвідомлюємо можливі ризики та оперативно відстежуємо ситуацію", — говорить Наталія Гуменюк.

При виникненні на заводі непередбачуваних ситуацій, можливе значне забруднення територій як України, так і інших держав. Все залежить від погодно-кліматичних умов та напрямку і швидкості вітру, говорить начальник херсонського обласного центру гідрометеорології Юрій Кіріяк.

Декан факультету біології, географії та екології ХДУ Ігор Пилипенко каже, у технологічному циклі виробництва завод "Титан" використовує сірчану кислоту. Тому наслідки ймовірного підриву, за його словами, можуть бути значні.

"Це вплив безумовно на дихання, що відразу буде відбуватися. Це будуть хімічні опіки шкіряного покрову в тому числі слизових оболонок, труднощі дихання, можливо навіть, удушшя, тому що у вас будуть хімічні опіки. А там же море, це будуть зразу зв’язуватись з атмосферною вологою і можна отримати удар кислотою, вже не просто окисами, а власне розчинами або аерозолями кислоти", — говорить декан ХДУ.

Хімічні речовини матимуть негативний вплив і на довкілля, говорить Ігор Пилипенко.

У Дар'ївській громаді працює медичний пункт

У Дар'ївській громаді працює медичний стабілізаційний пункт. Його роботу допомогли організувати представники Міжнародної організації "Лікарі без кордонів". Протягом тижня медики провели 95 консультацій та 12 разів виїздили на виклики, повідомила у Telegram Херсонська ОВА.

Війська РФ вдарили з авіації по Козацькому та Одрадокам’янці

На Херсонському напрямку протягом доби російські військові завдали авіаційних ударів по Козацькому та Одрадокам’янці, з артилерії обстріляли Херсон, повідомив у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ.

За добу піротехніки знешкодили понад 100 вибухонебезпечних предметів

Піротехніки ДСНС за добу знешкодили 133 вибухонебезпечних предмети у деокупованих населених пунктах Херсонщини, повідомило у Facebook ГУ ДСНС у Херсонській області.

Обстежили понад сім гектарів території та понад два кілометри електромереж.

Найкращою спортсменкою травня стала херсонка Катерина Дудченко — Національний олімпійський комітет

За результатами обговорення Експертної комісії Національного олімпійського комітету України почесне звання "Найкращий спортсмен травня 2023 року" отримала веслувальниця з Херсона Катерина Дудченко. Про це йдеться на сторінці НОК України у Facebook.

Атаки керованими авіабомбами, обстріли Берислава та Казацького. 464 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Команда жіночої четвірки з академічного веслування: Наталія Довгодько, Анастасія Коженкова, Дарина Верхогляд та Катерина Дудченко Фото: Катерина Дудченко/Facebook

Відзнаку присвоїли Катерині Дудченко разом із командою жіночої четвірки парної на 2000 м з веслування академічного збірної команди України: Наталії Довгодько, Анастасії Коженковій, Дарині Верхогляд.

Жителька Донеччини отримає вирок за організацію псевдореферендуму на Херсонщині

Херсонська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно жительки Донеччини за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційної діяльності. Вона під час окупації Херсонщини організувала проведення псевдореферендуму.

Про це повідомила Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, жителька Донеччини очолила так званий "Департамент внутрішньої та зовнішньої політики ВЦА Херсонської області" та забезпечувала його роботу.

Атаки керованими авіабомбами, обстріли Берислава та Казацького. 464 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Так звана "очільниця Департаменту зовнішньої та внутрішньої політики ВЦА Херсонщини" Фото: Херсонська обласна прокуратура/Telegram

Також очолила так звану "виборчу комісію області" та організувала проведення псевдореферендуму. Займалася створенням територіальних виборчих комісій, формуванням списків виборців, облаштуванням приміщень.

Їй загрожує ув'язнення до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Херсонська область - повітряна тривога!

Необроблені поля на Херсонщині заросли різнотрав'ям

На Херсонщині необроблені поля заросли різнотрав'ям та маками.

Атаки керованими авіабомбами, обстріли Берислава та Казацького. 464 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Поле заросло маками, 2 червня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Внаслідок авіаудару по Козацькому та Одрадокам'янці зруйновані сільрада, пошта та цвинтар

Російські війська вдень обстріляли лівобережжя Херсонщини. З авіації вдарили по Козацькому, скинули дві керовані авіабомби. Також атакували Одрадокам'янку, пошкоджені сільрада, пошта та цвинтар. Про це в телемарафоні "Єдині новини" повідомив керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Серед поранених на Херсонщині шестеро поліцейських

Серед поранених внаслідок російських обстрілів за добу Херсонщини шестеро працівників поліції, повідомила у Facebook поліція Херсонської області.

Також за її даними, російські війська завдали 4 авіаудари по Бериславу, Одрадокам’янці та Козацькому Каховського району. Пошкоджені цехи на території хлібозаводу, школа, понівечені квартири у двох багатоповерхівках, пошкоджені 28 приватних будинків, два магазини, гаражі, автомобілі. Поранені три місцевих жителі та шість працівників поліції.

Внаслідок артилерійських обстрілів Антонівки та Садового поранені двоє чоловіків, у них мінно-вибухові травми та множинні осколкові поранення.

Так званого "головного лікаря" Скадовської лікарні підозрюють у колабораціонізмі та пособництві РФ

Так званому "головному лікарю Скадовської центральної міської лікарні" повідомили про підозру у колабораціонізмі та пособництві РФ.

Чоловік реорганізував заклад під законодавство РФ та провів інвентаризацію майна. А також закликав працівників до співпраці та погрожував їх звільнити за не явку на псевдореферендум, повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

До Херсона привезли меблі для облаштування укриттів з Литви

Волонтери литовської організації БФ "Корона князів Острозьких" надали меблі для облаштування укриттів в Херсоні. Це сучасні, екологічно небезпечні та довговічні стільці, лавочки, ліжка і столи, які збираються та розбираються без цвяхів, повідомляють в Херсонській ОВА.

Російські війська обстріляди село Черешеньки Білозерської громади

Вночі російські війська обстріляли село Черешеньки Білозерської громади. Пошкоджені господарські споруди та сільгосптехніка. Загиблих та поранених немає, повідомили в ОВА.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Екскерівницю відділу Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра будуть судити за колабораціонізм

Екскерівницю відділу Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра будуть судити за колабораціонізм. Підозрюваного добровільно погодилась співпрацювати з окупаційною владою, формувала штатний розпис в псевдооргані та набирала працівників. Жінку затримали, їй загрожує до 10 років позбавлення волі, повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

Херсонська область - повітряна тривога!

Російська армія не припиняє завдавати ударів по населеним пунктам Бериславського району

Минулої доби війська РФ завдали ударів по Бериславу, Зміївці, Шляховому, Золотій Балці, Одрадокам'янці та Тягинці, повідомив в Telegram керівник РВА Володимир Літвінов.

Внаслідок атаки авіабомбами пошкоджені будинки, хлібзавод, музична школа, а також електроопора у Зміївці. Дві людини були поранені.

Внаслідок обстрілів Херсонського району, минулої доби були поранені шестеро людей

Як повідомили в МВА, впродовж минулої доби армія 16 разів атакувала Херсонський район. Завдали ударів по Корабельному та Суворовському мікрорайону міста, Антонівці, Зеленівці, Садовому, Зимівнику та Придніпровському.

Також були обстріляні дачні ділянки на лівобережжі. Поранені шестеро людей, повідомили в МВА.

Війська РФ готують провокацію на хімічному заводі в Криму

За повідомленням голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, окупаційні війська готують провокацію на хімічному заводу в Армянську ТОТ Крим. На територію заводу "Кримський Титан" завезли вибухівку та мінують територію.

"Ймовірний вибух стане причиною викиду в атмосферу тисяч тонн отруйних речовин призведе до смертельної небезпеки людей і довкілля", — повідомив Прокудін.

Також голова ОВА додав, що можуть постраждати жителі Криму, семи областей України, Туреччини та РФ.

Російські окупанти встановили кінцевий термін отримання паспорта РФ на окупованій території Херсонщини

На окупованій території Херсонської області російські окупанти встановили кінцевий термін отримання паспорта РФ - до 1 вересня 2023 року. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на ранок 2 червня.

Причому при отримані російського документа, жителі Херсонщини повинні письмово відмовитись від українського паспорта. Ця умова обов'язкова, повідомляє штаб.

Внаслідок обстрілів Херсонщини поранені 16 людей

Внаслідок обстрілів Херсонщини 1 червня поранені 16 людей. За добу армія РФ 81 раз обстріляла територію області. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Військові РФ з мінометів, артилерії, "Градів", ПТРК, БПЛА та авіації випустили 381 снаряд по Херсонщині, 38 - по Херсону. Обласний центр обстріляли дев'ять разів, йдеться в повідомленні.

Також Прокудін повідомив, що внаслідок обстрілів пошкоджені будівлі соціальної та критичної інфраструктури в Херсонському та Бериславському районах.

Армія РФ за'вдала авіаударів по Бериславу, Козацькому, Отрадрокам'янці

1 червня російська армія завдала авіаційних ударів в районах Берислава, Козацького, Одрадокам’янки Херсонської області. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на ранок 2 червня.

Також обстріляла Зміївку, Веселе, Іванівку, Інгулець, Садове, Антонівку, Зеленівку, Дніпровське, Кізомис та Херсон, йдеться в повідомленні.

На початок