За фактом зачиненого укриття в Києві відкрили кримінальну справу

За фактом зачиненого укриття в Києві відкрили кримінальну справу

Доповнено
За фактом зачиненого укриття в Києві відкрили кримінальну справу
Поліцейський документує наслідки атаки РФ на Київ, 1 червня, 2023 р. Фото: Національна поліція/Telegram

Столична прокуратура проводить слідчі дії через загибель людей поблизу медзакладу в Києві унаслідок російської атаки вночі 1 червня. У поліклініці і будівлі районної РДА проводять обшуки. Також правоохоронці перевіряють повідомлення про начебто нетверезого охоронця, який, за словами очевидців, не впустив людей до бомбосховища.

Як повідомила Суспільному речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець, нині правоохоронці опитують персонал поліклініки, біля бомбосховища якої загинули люди.

Проводять допити посадовців, які безпосередньо відповідальні за укриття, тих, хто має контролювати доступ до нього під час повітряної тривоги, сказала Максимець.

Стан укриття у медзакладі Деснянського району Києва, біля якого загинули і були поранені люди через атаку РФ 1 червня 2023 р.
Стан укриття у медзакладі Деснянського району Києва, біля якого загинули і були поранені люди через атаку РФ 1 червня 2023 р. Фото: Київська міська прокуратура/Telegram

За її словами, після повідомлення про зачинене укриття Деснянська окружна прокуратура м. Києва відкрила кримінальне провадження за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. (ч. 2 ст. 367 КК України). За це правопорушення винуватцям загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Керівник Деснянської окружної прокуратури м. Києва Антон Єфімов додав Суспільному, що у межах відкритого кримінального провадження нині перевіряють службових осіб, відповідальних за функціонування укриття у медзакладі і підтримання його в робочому стані.

У цьому зв’язку правоохоронці проводять обшуки у приміщеннях Деснянської райдержадміністрації м. Києва, а також у закладі охорони здоров'я, біля якого загинули люди внаслідок ракетного обстрілу РФ.

Поліція обстежує укриття у закладі охорони здоров'я Деснянського району Києва, 1 червня 2023 р.
Поліція обстежує укриття у закладі охорони здоров'я Деснянського району Києва, 1 червня 2023 р. Фото: Офіс Генпрокурора/Telegram

Антон Єфімов також повідомив, що прокуратура наразі має дані про 10 поранених саме в Деснянському районі. У людей — множинні осколкові травми і отруєння продуктами горіння, через задимлення на місці після вибуху. Керівник Деснянської окружної прокуратури додав, що правоохоронці перевіряють свідчення киян про те, що охоронець, який мав допустити людей в укриття, був п’яний. "Його повезли на медичне освідування", — зазначив він.

У Міністерстві внутрішніх справ також підтвердили, що поліція почала кримінальне провадження через ситуацію з закритими бомбосховищами під час нічної ракетної атаки на столицю.

Як повідомив очільник МВС Ігор Клименко у Telegram, усі винні будуть знайдені і покарані.

Крім того, за його словами, ДСНС України спільно з Національною поліцією регулярно перевірятимуть доступність і стан бомбосховищ у всіх населених пунктах країни.

"Закриті бомбосховища під час війни – це не просто байдужість. Це злочин. Укриття мають бути цілодобово відчиненими. Це питання життя людей", — зазначив Ігор Клименко.

Що відомо про ракетну атаку РФ на Київ уночі 1 червня

Уночі 1 червня Росія завдала ракетного удару по Києву. Внаслідок цього, за попередньою інформацією, у Деснянському районі столиці загинули три людини. Як повідомили у КМВА, йдеться про трьох загиблих, серед яких одна дитина 2012 року народження. Очевидці кажуть, що люди загинули, бо не змогли потрапити до укриття у Поліклініці в Деснянському районі.

Унаслідок вибухів пошкоджені медзаклад, дитячий садок, багатоквартирні житлові будинки, автомобілі.

За даними мера Києва Віталія Кличка, через нічний обстріл РФ у столиці 16 людей поранені, 9 людей госпіталізували, одна — у тяжкому стані.

Віталій Кличко також повідомив, що до поліклініки в Деснянському районі виїхали фахівці департаменту муніципальної безпеки і на місці зʼясовують, чому не було доступу до укриття в поліклініці.

На початок