"Не пірнати в незнайомих місцях й стежити за дітьми": вінницький рятувальник нагадав правила безпеки на воді

"Не пірнати в незнайомих місцях й стежити за дітьми": вінницький рятувальник нагадав правила безпеки на воді

28 людей, з них троє дітей, втопилися у водоймах Вінниччини з початку 2023. Найчастіше випадки, які трапляються серед дорослих, повʼязані з вживанням алкоголю. Про безпеку на воді та порятунок людини, що тоне, в інтерв'ю Українському Радіо Вінниця розповів начальник групи водолазно-рятувальних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС у Вінницькій області Артем Січка.

Правила безпеки на воді

  • "Не потрібно заходити у воду напідпитку. Якщо людина хоче освіжитися, то можна зайти у воду по коліна, по пояс, омити себе водою і спокійно вийти. Але в жодному разі не можна плавати, не пірнати, стрибати з якихось перешкод, бо такі випадки закінчуються плачевно. Є медичні факти, які впливають на це. Тому що організм розслаблений".
  • "Не потрібно пірнати у незнайомих місцях. Особливо, з пірсів, з мостів. Взагалі не рекомендую цього робити на природних водоймах. Краще цим займатися у спеціальних басейнах з відповідною глибиною і з відповідними рятувальниками, які там перебувають".
  • "Купатися потрібно у тих місцях, які у нас відведені для купання. Краще пройти трохи далі, трохи довше, витратити більше часу, але купатися треба на визначених для цього пляжах".
  • "Батьки не повинні залишати дітей без нагляду біля водойми. Навіть якщо ви перебуваєте за 20, 30 м від водойми. Дитина може за секунду впасти у воду і це може мати погані наслідки. За дітьми біля водойми навіть невеликої глибини треба постійно стежити, не випускати з поля зору взагалі. Якщо дитина купається, то вона має купатися лише з дорослими. Дітям рекомендую використовувати такі засоби захисту, як плавальне коло, нарукавники, жилети. Якщо цим всім користуватися, то відпочинок для дитини буде безпечний.

Але, давши дитині, наприклад, коло, не потрібно думати, що це вже безпека. Це все використовується тільки під наглядом дорослих, і лише під наглядом дитина має купатися. Тому що коло може здутися, матрац може здутися, може віднести течією, вітром. Є такі випадки, коли людей на матрацах відносило у відкрите море. Може підхопити течія, і може далеко занести. І пошук на таких великих об’єктах може тривати дуже довго. Якщо ж вас відносить вітром чи течією, то потрібно приймати якісь заходи: звати на допомогу, наприклад".

  • "У будь-яку пору року у воду варто заходити поступово. Коли зайшли у воду по пояс чи по коліна — омиваємо себе водою, аби дати організму звикнути. Після цього у воду заходимо плавно. Якщо є така можливість, то не робити це на одинці. Адже, в разі чого, друзі, які будуть поруч у воді, зможуть вам допомогти".

Правила використання човнів та водних мотоциклів

Човни можуть бути жорсткої конструкції чи надувні. У них є свої правила використання, каже Артем Січко. Деякі плавзасоби за своїми характеристиками мають бути зареєстровані, на них мають бути відповідні документи.

"Якщо вони з двигунами, то мають обов’язково бути документи на управління такими засобами. Наприклад, це водні мотоцикли, водні човни. Там вже є свої правила. Якщо в людини є цей дозвіл на керування, то вона знає правила користування, зокрема, й місця, де можна перебувати, де це дозволено. Якщо ж ми користуємося невеликими надувними човнами, які не підлягають реєстрації, то обов’язково потрібно у плавзасобі перебувати у рятувальному жилеті. Адже човен може перевернутися чи поривом вітру, чи течію, чи ж необережністю самої людини. Жилет допоможе триматися на воді".

Порятунок людини, що тоне

"Якщо є декілька людей на березі, то одна людина може приступити до рятування, інші, хто на березі, повинні набрати Службу порятунку “101”. Людина ж, яка хоче рятувати іншу, повинна зважити на свої сили, чи добре вона плаває, чи впорається вона з цим. Тому що може так статися, що може загинути дві людини", — каже Артем Січка.

Якщо людина оцінила ситуацію і вирішила рятувати іншу, то потрібно знати певні речі. По-перше, людина може вхопитися за свого рятівника та потягнути його на дно. Є декілька варіантів, як уникнути цього.

"Заходити потрібно, якщо є така можливість, зі спини до тієї людини, яка тоне, щоб обхопити її під пахву і взяти за плече. Іншою рукою можна підтримати її в районі поясниці, лопаток для того, щоб людина відчула, що у неї є плавучість, що вона тримається на воді і їй не потрібно нічого для цього робити. Зафіксувавши так людину, вже можна доправити її до берега.

Якщо ж людина за вас вхопиться, то можна використати якісь засоби підручні. Це може бути навіть коло для плавання, надувний матрац, та й навіть порожня пет-пляшка, яку можна просто людина подати для того, щоб вона взялася за неї, усунути паніку, людина зрозуміє, що вона тримається за неї, і після цього вже людині допомогти. Якщо ж, звісно, людина вже вас схопила, потрібно визволитися від захвату. Відштовхнувши людину, потрібно знову спробувати її рятувати".

На початок