Черкаські ріелтори виступили проти законопроекту щодо їх діяльності

Черкаські ріелтори виступили проти законопроекту щодо їх діяльності

Черкаські ріелтори виступили проти законопроекту щодо їх діяльності
.

"Руки геть від права вільно розпоряджатися нерухомістю", - із такими плакатами ріелтори вийшли на акцію протесту в Черкасах. Зі слів одного із них Дмитра Усмединського, новий законопроєкт "Про ріелторську діяльність в Україні" сприятиме розвитку корупційних схем у цій сфері. Цей документ у Верховній раді зареєстрували 9 червня.

Черкаські ріелтори виступили проти законопроекту щодо їх діяльності

Фахівець з продажу нерухомості Дмитро Усмединський розповів, що хотів би змін для законопроекту, бо його не влаштовує наявність бази, куди треба вносити нерухомість для продажу.

Фахівчиня з продажу нерухомості Наталія Усміх додала, що законодавча база має існувати, адже зараз діяльність щодо нерухомості фактично поза законом, додала жінка.

Законопроект, який на папері покликаний врегулювати ринок ріелторських послуг в Україні, насправді може призвести до повної монополізації ринку нерухомості, вважає проектний менеджер громадської організації "Разом проти корупції" Михайло Серебряков.

Ризики, які називає експерт – це:

  • Власник нерухомості не зможе продати майно без залучення ріелтора. Нині послугами цього фахівця українці користуються за бажанням.
  • Ріелтор повинен пройти відповідне навчання/курси, аби здійснювати свою професійну діяльність.
  • Ріелтору обов’язково доведеться вносити дані про об’єкт нерухомості до Єдиної інформаційної бази. За це необхідно буде сплачувати відповідні кошти. Керування базою лягає на плечі громадської організації.
  • Вона ж в свою чергу може стати монопольним регулятором, оскільки матиме необмежені функції. Наприклад, дозволятиме й позбавлятиме права ріелтора здійснювати свою діяльність.

Проектний менеджер додає, що єдині, кому вигідний законопроект – це потенційно саморегульована організація, яку не зрозуміло як визначать, яка буде контролювати базу даних і від неї буде залежати усі суб`єкти ріелторської діяльності. Тобто у маленької групи людей буде практично уся влада над ринком нерухомості. Законопроект категорично ні за яких обставин не можна ухвалювати і правильно з боку депутатів буде його відкликати, додав Михайло Серебряков.

Зі слів учасниці акції Наталії Усміх в заході взяло участь 40 людей. Речник Головного управління нацполіції області Дмитро Грищенко назвав таку ж цифру.

Авторка Ольга Котляр

Читайте також

На початок