У криницях — нітрати: що показують дослідження води на Рівненщині

У криницях — нітрати: що показують дослідження води на Рівненщині

У 30% проб води з криниць фіксували невідповідності за вмістом нітратів
фото ілюстративне. Суспільне Рівне

До 15% проб води з централізованих мереж не відповідають вимогам стандарту, а у криницях фіксували до 30% невідповідності за вмістом нітратів. Про це під час брифінгу в ОДА повідомила заступниця гендиректора обласного центру контролю та профілактики хвороб Олена Гашовська. Вона зазначила, що йдеться про результати досліджень 2022 року та цьогорічних.

Не відповідали вимогам стандарту до 15% проб з централізованих мереж водопостачання, а близько 5% не відповідали за мікробіологічним показниками, зазначила Олена Гашовська.

"Це показники епідеміологічної безпеки. Переважно невідповідності фіксувалися в Березному, Радивилові, Зарічному, Корці, Клесові, Рокитному", зазначила вона.

Олена Гашовська додала, що, перевіряючи воду з індивідуальних криниць, реєстрували до 30% невідповідності за вмістом нітратів:

"З початком військової агресії до нас неодноразово були запити від наших людей щодо того, що можливо краще вживати воду з криниць. Але ми звертаємо увагу, що забруднення криниць нітратами — це досить небезпечне явище. У попередні роки ми мали випадки водно-нітратної метгемоглобінемії Це захворювання призводить до значного підвищення вмісту метгемоглобіну в крові. Це відбувається внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін і призводить до кисневого голодування, яке у свою чергу — до порушень у роботі печінки, нирок, серцево-судинної та нервової систему немовлят".

Перед вживанням води з криниці, особливо маленькими дітьми, її потрібно обов'язково обстежити. Але краще використовувати воду фасовану або з централізованих джерел постачання, акцентувала спеціалістка.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок