Перехід ПЦУ на новоюліанський календар. Історик з Рівненщини пояснив, чому це важливо

Перехід ПЦУ на новоюліанський календар. Історик з Рівненщини пояснив, чому це важливо

Перехід ПЦУ на новоюліанський календар. Історик з Рівненщини пояснив, чому це важливо
. Фото: Андрій Смирнов/Колаж: Суспільне Рівне

Православна церква України 24 травня на Архієрейському соборі затвердила повний перехід на новий календар з 1 вересня 2023 року. Відзначати релігійні свята більшість парафіян України тепер будуть по-новому: Різдво — 25 грудня, а не 7 січня, Покрову — 1 жовтня, Водохреща — 6 січня, Миколая — 6 грудня. Але це не стосується Великодня й деяких інших свят, зокрема, Трійці.

Про перехід ПЦУ на новоюліанський календар та значення цієї події для України в етері Суспільне. Спротив розповів доктор історичних наук, професор кафедри історії імені професора Ковальського Національного університету Острозька академія Андрій Смирнов.

Історична подія

"Це історична подія, адже Православна церква України з вересня 2023 року перейде на новоюліанський календар, за яким живе більшість помісних православних церков світу. Вперше сто років тому Вселенський патріарх Мелетій Метаксакис скликав всеправославне зібрання, на якому ухвалили рішення про перехід на новий, точніший за григоріанський, календар. ПЦУ вже давно обговорювала календарне питання, навіть провели експеримент, коли 25 грудня 2022 року усім парафіям дозволили відзначати Різдво. Зараз вже понад сто парафій Православної церкви України повністю перейшли на новоюліанський календар".

Різниця між юліанським і новоюліанським календарем

"Ще в XVI столітті католицька церква перейшла на точніший календар — григоріанський. Вже тоді різниця між юліанським і григоріанським календарем була 10 днів, нині вона становить 13 днів, а з 2100 року становитиме 14 днів. Тобто ця похибка буде постійно збільшуватися і рано чи пізно цю помилку треба було б виправляти.

Наразі григоріанський і новоюліанський календарі співпадають, найближче століття великих відмінностей не буде, але новоюліанський — є точнішим. Його розробив сербський вчений Мілутін Міланкович. На старому юліанському календарі тепер залишається Російська православна церква, Єрусалимський патріархат, а також афонські монастирі".

Перехід на новий стиль — як спроба відмежуватись від РПЦ

"Основна причина, чому Православна церква України вирішила провести календарну реформу, полягає у тому, що православний світ вже років сто обговорює календарне питання. Навіть в російській церкві при патріарху Тихонові Белавіному був певний час, коли діяв новий стиль, але потім від нього відмовились. Так само польська автокефальна православна церква переходила на новоюліанський календар, потім поверталася на юліанський. Тобто це проблема спільна для християн всього світу, оскільки є неточний календар, помилка і її потрібно виправляти.

Звичайно, війна загострила ці всі відчуття, пов'язані з Росією, з російською церквою і нам хочеться відмежуватися від того, що в нас асоціюється з московським патріархатом, який благословляє несправедливу війну Путіна проти України. Тому з одного боку є певні суспільні настрої, а з іншого боку — певна логіка історичного процесу".

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок