Багнюка замість городів та згнилі запаси в погребі: на Черкащині рахують збитки від повені

Багнюка замість городів та згнилі запаси в погребі: на Черкащині рахують збитки від повені

Рівень води в затоплених селах Черкаського району значно знизився, а подекуди вже і підсохло. Обійстя жительки села Матвіївка Катерини Потабенко в середині квітня повністю затопило через весняну повінь. Вода відходить, та земля й досі більше схожа на багнюку.

Катерина Потабенко із Матвіївки тільки у травні мала змогу висадити картоплю. Під лопатою досі хлюпотить вода. В її господу водопілля прийшло перед Великоднем. За два дні все опинилося під водою. Через велику воду загинули два вулики бджіл, фруктові дерева та кущі.

"Ось вже вилазить картопелька я її 5 днів тому посадила. Аґрусу кущ пропав, нектарин був — пропав. Персик також пропав — це я молоденький садок насадила", – розповіла жителька Матвіївки Катерина Потабенко.

Водопілля на Черкащині
Суспільне Черкаси

Уся техніка у хаті вийшла з ладу, продукти зіпсувались, а до магазину було не проїхати. Жінка пригадує: щоб поїсти, з води виловлювали карасів та коропів, які запливали через хвіртку.

"Там поставили сітку прям у дворі у курнику. Два кілограми 350 грамів — ось такий був гарний короп", — розповіла Катерина.

Катерина привезла на подвір’я своє господарство та планує, коли підсохне земля, поновити зіпсовані дерева.

Надія Бурдунос в перші дні виїхала до родичів. Нещодавно лише повернулась, щоб оцінити завдану водою шкоду. Жінка показала свій погріб: тут і досі плаває консервація.

"Що мені оце робити? Усе погнило. Усі запаси мої", – додала Надія Бурбунос.

Утім найбільше лиха вода завдала на городі. Місяць тому рівень води тут сягав метра, нині ділянка підсохла, але обробити її ще неможливо.

"Оце все хоч викинь його, воно вже засосало цю землю і вона буде непригодна не знаю скільки років", – розповіла Надія Бурдунос.

Наслідки водопілля
Суспільне Черкаси

Городину посадили на невеликому клаптику землі. Виорати його, розповідає жінка, було нелегко.

"Двічі приїжджав трактор застряг, тут його витягали. Відчіпляли плуга від трактора, проблеми з цим великі були, а потім заїхав з того боку став орати і там застряг", – сказала Надія.

Господиня не підраховувала суму збитків. Чекає, поки вода повністю відійде від її території. Подекуди це не відбувається через високий рівень ґрунтових вод, коментує ситуацію фахівчиня черкаського гідрометцентру Ольга Прокопенко.

"Наразі піки весняного водопілля на Дніпрі вже пройшли, рівень води в Кременчуцькому водосховищі вже почав знижуватися, але наразі відмічаються форсовані рівні води, тобто водосховище наповнене вище проєктних відміток. Надалі ситуація буде залежати від регулювання водосховищ та роботи ГЕС", – розповіла начальниця відділу обласного гідрометцентру Ольга Прокопенко.

Наслідки водопілля
Суспільне Черкаси

Староста Дмитрівсього страростинського округу Анатолій Данчишин розповів, що люди, чиї подвір’я зазнали руйнувань через велику воду, можуть подати заяву на відшкодування збитків. Поки звернулось лише троє людей.

"Ці люди представили документ на землю, витяг про власність будівлі і заяву, потім буде створена комісія де будуть люди, комісія приїде на місце відповідної адреси і будуть дивиться", – розповів Анатолій Данчишин.

Гроші на допомогу людям спрямують із обласного бюджету. Яка це буде сума, пояснив староста, поки невідомо.

Наслідки водопілля
Водопілля на Черкащині завдало чимало шкоди сільськогосподарським угіддям. Суспільне Черкаси

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок