Для дітей із вадами зору: черкаські студенти створили тактильні книги

Для дітей із вадами зору: черкаські студенти створили тактильні книги

Для дітей із вадами зору: черкаські студенти створили тактильні книги
. Суспільне Черкаси

Перукарня, аптека, космос та світ тварин — все у вигляді тактильних книг. Їх для учнів спеціальної школи розробили студенти Черкаського національного університету, розповіла Суспільному завідувачка кафедри "Початкової освіти" Тетяна Зорочкіна.

Мета – допомогти дітям із вадами зору пізнавати навколишній світ.

Школярі Черкаської спеціальної школи отримали подаровані тактильні книги. Семикласниця Настя зазначила: вперше побачила такі об’ємні підручники:

"Мені дуже було цікаво їх переглядати, чогось торкатись, дивитися, як воно зображене, як воно лежить. Дуже цікава книжка, яка стала цікавою навіть мені — дорослій".

Студенти створили тактильні книги
Суспільне Черкаси

Поряд із дитиною із вадами зору має бути корекційний педагог, який допомагає працювати з книгою, пояснила заступниця директора Наталія Коваль:

"Спочатку оглядова інструкція, а потім більш детально й покроково розглядаємо, тому що кожна сторінка – це сторінка нашого життя. Це надзвичайно цікава книга, пов’язана з якимись мріями про майбутнє, про сучасне. Наповнення книги можна дістати й відчути як це все працює".

Тактильний підручник про аптеку зробила студентка Катерина Фесак:

"Там є справжні пігулки, але тут розміщені безпечні ліки, а саме активоване вугілля. У книжці є стрічка – це також як орієнтир для дітей, у яких більші проблеми із зором, для того, щоб вони орієнтувалися, де низ цієї книги".

Студенти створили тактильні книги
Суспільне Черкаси

Персні, лак для нігтів та помади – все має бути справжнім, зауважила студентка Аліна Заїка, яка з одногрупницями створила книгу про салон краси:

"Ми, дівчатка, хочемо бути красивими, найкращими, це дуже цікаво не тільки для дівчаток, а й для хлопчиків, тому що вони також мають пізнавати дівчачий світ".

Над підручником спільно працювали три місяці: студенти дослухалися до порад викладачів, розповіла завідувачка кафедри "Початкової освіти" Тетяна Зорочкіна:

"Консультувалися з фахівцями, тому що ці посібники повинні відповідати вимогам, які ставляться до тактильних посібників. Тобто максимально наближені до оригіналу – предмети, які розташовані у посібнику".

Студенти створили тактильні книги
Суспільне Черкаси

"У нас єдина бібліотека в Україні, яка має таку кількість тактильних книг. Я вважаю, що немає меж наповнюваності, дітки, які мають вади зору або незрячі дітки, кожен напрямок для них важливий та цікавий", — прокоментувала директорка спеціальної школи Людмила Некористенко.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок