Чотириста п'ятдесят четвертий день війни. Хроніка подій в Одеській області

Чотириста п'ятдесят четвертий день війни. Хроніка подій в Одеській області

Чотириста п'ятдесят четвертий день війни. Хроніка подій в Одеській області
. Морпіхи. Фото: ВМС ЗС України

Ніч з 22 на 23 травня в Одесі та області минула без сигналів повітряної тривоги. Більше про події в регіоні читайте у хроніці Суспільного.

"Загинув, рятуючи побратима": на Одещині простилися з бійцем танкової бригади

У селі Новоселівка Подільського району простилися з 38-річним військовим Миколою Ботнаром. В останню путь захисника провели 22 травня, повідомили у Куяльницькій громаді.

Чотириста п'ятдесят четвертий день війни. Хроніка подій в Одеській області
Військовий Микола Ботнар. Фото: Facebook/Куяльницька громада

"Микола Ботнар загинув 11 травня під Бахмутом, рятуючи побратима", — розповіли у громаді.

Чоловіка мобілізували у листопаді минулого року: потрапив до навчальної частини у Черкасах, потім до 4 окремої танкової бригади. Воював у місті Соледар на Донеччині та на Харківському напрямку. Напередодні загибелі отримав орден за заслуги перед бригадою.

У захисника залишились дружина Олена та семирічна донька Варвара.

В Одесі командир батальйону розтратив понад півмільйона бюджетних грошей під час покупки обладнання — поліція

В Одесі викрили командира батальйону, який закупив за завищеною ціною парко-гаражне обладнання, чим розтратив понад півмільйона бюджетних коштів. Про це повідомили у пресслужбі поліції Одещини.

Він наполіг на тому, щоб переможцем став ФОП, який пропонував за обладнання мільйон гривень. Після заперечення підлеглих щодо того, що його ринкова ціна є нижчою, командир батальйону заявив, що у разі невиконання умов може відрядити військових у район проведення активних бойових дій.

Чоловіку повідомили про підозру за ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України. ЗА це може загрожувати ув'язнення на строк від п'яти до восьми років. Наразі йому обирають запобіжний захід.

Президент Зеленський вручив нагороди морпіхам одеської бригади

Президент Володимир Зеленський вручив нагороди військовим одеської 35 окремої бригади морської піхоти ім. контрадмірала Михайла Остроградського. Про це 23 травня повідомили на сторінці бригади у Facebook.

Чотириста п'ятдесят четвертий день війни. Хроніка подій в Одеській області
Джерело: Офіс Президента України

Нагороди президент передав у День морської піхоти під час відвідин позицій українських військових на Донеччині. Морпіхам бригади вручили ордени Богдана Хмельницького I, II та III ступенів, "За мужність" II та III ступенів, княгині Ольги III ступеня та орден Данила Галицького.

Також 35 окрема бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського та її підрозділи: 18 окремий батальйон морської піхоти та 137 окремий батальйон морської піхоти. отримала відзнаки Президента України "За мужність та відвагу".

"Усунуто через цей самий пост про збитий літак": журналісти просять відновити на посаді пресофіцера Херсона

Журналісти просять відновити на посаді начальника пресслужби тактичної групи “Грім” (Херсон) Дмитра Плетенчука. Про це вони заявили під час брифінгу у Ukraine Media Center Odesa.

Шеф-редактор медіацентру Михайло Штекель зазначив, що Дмитра Плетенчука відсторонили з посади вночі 22 травня начебто після оприлюднення ним інформації про збитий російський літак Су-35. Відповідний пост Дмитро виклав на своїй сторінці у Фейсбук, але пізніше видалив. Однак інформацію про літак згодом підтвердили у Командуванні Повітряних сил. Пізніше вночі журналістам стало відомо, що Дмитра Плетенчука відсторонили від посади.

Як пояснив Михайло Штекель, ця подія обурила багатьох журналістів та фіксерів, які працювали в Херсоні та Миколаєві, де Дмитро Плетенчук працював пресофіцером та допомагав зі зйомками та репортажами.

"Як нам стало відомо зі слів самого Дмитра, його дійсно було усунуто через цей самий пост про збитий літак. ... Я особисто знаю, що пан Дмитро був одним з найефективніших пресофіцерів півдня", — розповів на брифінгу фіксер, журналіст Артем Перфілов.

Також на брифінгу журналісти зазначили, що сам Дмитро Плетенчук ніякого стосунку до протесту журналістів не має.

"Є такі чутки, ніби Дмитро просив нас вступитися за нього, і ця пресконференція ініційована ним, але ні: абсолютно всі, хто тут сидить на трибуні або поза кадром, прийшли сюди самостійно, вирішили публічно стати на захист дійсно єдиного пресофіцера на Півдні, який виконує свої функції", — розповіла фрилансерка Юлія Химерик.

Також журналісти та фіксери підготували лист-звернення до командувача ОСУВ "Одеса", генерала-майора Едуарда Москальова. Наразі його підписали понад 80 представників українських та закордонних ЗМІ.

"Хочемо зазначити, що Дмитро Плетенчук — відповідальний та сумлінний фахівець, який неодноразово сприяв оперативній та ефективній роботі кожного з нас, внаслідок чого українська та міжнародна спільноти були вчасно поінформовані про досягнення української армії та воєнні злочини, які скоїла Російська Федерація", — йдеться у зверненні медійників.

Водночас в Об'єднаному координаційному центрі Суспільному повідомили, що Дмитро Плетенчук перебував на Херсонщині у відрядженні, яке наразі закінчено. Він повернувся до виконання обов'язків за штатною посадою, а організацією роботи журналістів на Херсонському напрямку займається інший офіцер — Ярослав Мельничук.

В Одесі продають пошкоджений російською атакою плавдок

В акваторії морського порту "Одеса" продається пошкоджений атакою РФ та частково затоплений плавдок №4 та 18 здвоєних кільблоків. Стартова ціна 15 мільйонів 552 тисячі гривень. Про це стало відомо з Prozorro.

Як вказано в описі, через ракетний обстріл у плавдока зруйновані конструктивні елементи корпусу. Під водою знаходяться корпусні елементи, обладнання та механізми. Плавдок вважається технічно несправним, його подальша експлуатація неможлива.

Аукціон з продажу запланований на 9 червня.

На початок