Половина бійців — прилучани: як сформувався підрозділ 54-го розвідбату з трофейних російських танків

Половина бійців — прилучани: як сформувався підрозділ 54-го розвідбату з трофейних російських танків

Половина бійців — прилучани: як сформувався підрозділ 54-го розвідбату з трофейних російських танків
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Взвод 54-го окремого розвідувального батальйону сформували на основі техніки, здобутої під час оборони Прилуцького району у лютому-березні 2022 року. Половина бійців – також прилучани. З травня по жовтень вони воювали в районі Бахмута.

Документальний фільм про оборону Прилуцького району:

"Всі чернігівські, прилуцькі точніше. Більша маса в нас з Ічні – район Крупичполе, Мартинівка. Ті, що із нами зараз, один зі Срібного прибув до нас в екіпаж", — говорить командир танкового взводу 54-го розвідбату Сергій з позивним "Курсант".

Сергій — житель Ічнянської громади, офіцер та має бойовий досвід із 2016 року.

Боєць 54-го розвідувального батальйону Сергій з позивним "Курсант"
Боєць 54-го розвідувального батальйону Сергій з позивним "Курсант". ФОТО: Суспільне Чернігів
"Прийшов у військкомат, питають: «Ти танкіст?». Кажу: «Так». Вони: «А документи де?». А в мене нема документів. Відправили на Прилуки. Добре, що у Прилуках знайомий був у військкоматі й вже на слово повірили, що я дійсно танкіст. Сказали б: «Стрілець, та й стрілець». Відправили б і з автоматом бігав, а так пощастило, що потрапив у танковий підрозділ".

Серед танкістів з Прилуцького району наймолодшому 25 років, найстаршому – за 50. З прилучанами танкові екіпажі формують жителі Львівської, Житомирської областей.

Військовослужбовець Володимир, який вивчився на танкіста
Військовослужбовець Володимир, який вивчився на танкіста. ФОТО: Суспільне Чернігів
"23 вересня мене призвали. 24-го я вже був у Бахмуті. Навчався у бойових діях. Мене вчили на танкіста і став танкістом. Не виходило заводити – навчився. На другу машину пересів – там зовсім інакше. Також розповідали, вчився по-новому", — розповідає водій-механік Володимир.

Нині він механік танкового екіпажу "Гром", яким керує його тезка зі Срібного.

"Не хоче заводитись, кажеш: «Маленький, давай, не підведи» — і заводиться. Техніка також любить ласку. Головне, щоб гумор був у колективі, і колектив був злагоджений. В нас колектив злагоджений, всі один одного підтримуємо. Немає такого, щоб сварилися між собою. Один одному допомагаємо в різних ситуаціях – сімейних, не сімейних, фінансових".

Сергій із псевдо "Кобра" долучився до 54-го розвідбату у травні минулого року. Для цього залишив роботу водія за кордоном та приїхав в Україну. До повномасштабного вторгнення сім років служив у лавах ЗСУ. Частина його родини із 24 лютого опинилася на окупованій території.

Боєць 54-го розвідбату Сергій із псевдо "Кобра"
Боєць 54-го розвідбату Сергій із псевдо "Кобра". ФОТО: Суспільне Чернігів

Починав він із посади водія-механіка, нині — управляє танковим екіпажем "Новоград". Його танк єдиний виконав всі бойові завдання без капремонту.

"Була ситуація під Зайцевим під мінним обстрілом, коли я заплигував до машини й займав своє місце механіка-водія, тільки встиг люк опустити, зразу був приліт перед машиною. От фари побило і посікло пушку уламками. Якби машини ці в батальйоні не з’явились, я не знаю, як би батальйон в Бахмуті перебував. Нами дуже задоволені всі, і кажуть, танкісти молодці, що в усьому і завжди допомагали", — каже командир екіпажу.

Невдовзі їх танковий взвод отримає статус роти. Для цього вже готують необхідні документи.

"Я виїжджав замість механіка того самого. Якщо я це знаю, я собі дозволяв сісти та поїхати. Хочу добитися, щоб в кожному екіпажі той самий командир або навідник освоїв керування танка, щоб міг сам керувати. Ситуації бувають різні, щоб міг пересісти й поїхати", — каже командир взводу Сергій.

Детальніше дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок