Незаконний видобуток піску на Десні у Чернігові: подробиці справи

Незаконний видобуток піску на Десні у Чернігові: подробиці справи

Доповнено
Незаконний видобуток піску на Десні у Чернігові: подробиці справи
. ФОТО: Державна екологічна інспекція

18 мільйонів збитків за незаконний видобуток піску у Чернігові інкримінують правоохоронці місцевому приватному підприємству. Про це Суспільному сказав прокурор Чернігівської окружної прокуратури Ростислав Галенко.

"Відповідний підрахунок об’єму зробив спеціаліст з маркшейдеромМаркшейдером називають фахівця, робота якого спрямована на здійснення планування і контролю якості виконання кожного етапу будівництва підземних споруд, який становив об’єм — 16 109 м3 даної піщаної суміші. Воно не зовсім на березі, є таке поняття, як піщана карта. Від берега це близько 100 метрів, можливо там більше, воно розчищене для того, щоб там був пісок, зроблено водовідведення і туди було здійснено видобуток піску".
Ростислав Галенко
Прокурор Чернігівської окружної прокуратури Ростислав Галенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Як стало відомо кореспондентам Суспільного з ухвали Деснянського районного суду Чернігова за 17 березня 2023 року, пісок видобували на Десні в районі силікатного заводу.

Незаконний видобуток піску у Чернігові — ухвала
Ухвала Деснянського районного суду. ФОТО: Суспільне Чернігів

Незаконний видобуток піску у Чернігові: що відомо
Ухвала суду. ФОТО: Суспільне Чернігів

У березні 2023 року видобуток піску помітили співробітники водної поліції. На місці виявили працюючий без необхідних дозволів земснаряд.

"Пред’являли проєктну документацію державного підприємства “Укрводсервіс”, яка в подальшому заперечила виготовлення проєктної документації, і дали офіційну відповідь, що не підписували договори на складання проєктної документації", — сказав Галенко.

Територія з якої можна потрапити на ділянку, де видобували пісок — приватна, кореспондентів Суспільного туди не пустили. З рішення Деснянського районного суду відомо, що територія належить ТОВ "Юма Силікат". Техніка, якою проводились роботи із видобутку піску орендована у ТОВ "Сенленд".

Незаконний видобуток піску у Чернігові
Видобуток піску у Чернігові. ФОТО: Державна екологічна інспекція

За даними аналітичної системи YouControl, підприємство "Юма Силікат" зареєстроване у Чернігові у серпні 2020 року. Серед його власників — товариство з обмеженою відповідальністю "ЖК Масани" та Марина Черненок, яка за даними з реєстрів пов’язана із депутатом Чернігівської міської ради Максимом Черненком. Зокрема, про неї Черненок вказував у своїх деклараціях. Коментар Суспільному чоловік не надав, сказав, що не володіє інформацією.

Незаконний видобуток піску у Чернігові
Скрін з YouControl. ФОТО: Суспільне Чернігів

Представник товариства, з яким ми говорили телефоном, також відмовився надати коментар з цього приводу. За словами прокурора окружної прокуратури, суд наклав арешт на техніку, якою здійснювався видобуток.

Незаконний видобуток піску у Чернігові
Техніка, якою видобували пісок. ФОТО: Державна екологічна інспекція

В арешті піску прокуратурі відмовили у суді першої інстанції та в апеляції.

Зараз тривають слідчі дії. Чи вивозять нині пісок із території силікатного заводу — невідомо.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок