1318 річниця заснування: як у Коростені відзначатимуть день народження міста в умовах війни

1318 річниця заснування: як у Коростені відзначатимуть день народження міста в умовах війни

1318 річниця заснування: як у Коростені відзначатимуть день народження міста в умовах війни
. Коростень, Житомирщина, 8 вересня 2022 року. Фото: Сергій Косюченко для Суспільне Житомир

27 травня Коростень святкуватиме 1318 річницю з дня заснування міста. Заступниця Коростенського міського голови Наталія Чижевська у коментарі Суспільному Житомир розповіла, у якому форматі відзначатимуть цьогоріч День міста і яку суму грошей запланували на свято.

Це вже другий за рахунком День міста, який Коростень відзначатиме в умовах повномасштабної війни. І саме тому, за словами Наталії Чижевської, в місті другий рік поспіль не планують святкувань – замість цього проведуть кілька патріотичних заходів і зосередяться на допомозі Збройним силам України.

"Пам'ятаючи, що наша країна воює, хочемо використати День міста як нагоду для того, щоб ще більше згуртувати наших людей навколо підтримки нашої української армії. Наше гасло цьогоріч – "З вірою у перемогу і з любов'ю до Коростеня". Центральною подією буде волонтерський ярмарок, де можна буде купити різноманітну продукцію, задонативши таким чином на ЗСУ. Після його завершення ми оголосимо загальну суму, але при цьому волонтери самі вирішуватимуть, на потреби ЗСУ вони спрямують виторгувані гроші. Також ми очікуємо на автомобіль, куплений для нашої 115 бригади Територіальної оборони. Сподіваємося, що його встигнуть пригнати до того часу, якщо ж ні – тоді передамо автівку вже після Дня міста", – каже Наталія Чижевська.

1318 річниця заснування: як у Коростені відзначатимуть день народження міста в умовах війни
Коростень, Житомирщина. Листопад 2022 року. Фото: Антоніна Тугас для Суспільне Житомир

Увечері 27 травня у Древлянському парку міста запланована годинна церемонія нагородження, де вручатимуть стипендії талановитим та обдарованим дітям, а також відзнаку "За заслуги перед містом". Її попередньо мають отримати четверо городян.

Для дітей в парку працюватимуть атракціони.

"Це єдине виключення, яке ми зробили в плані розваг. Зараз війна, але нам хотілося б чимось порадувати дітей, тому в парку для них буде кілька локацій з солодощами та розвагами. Церемонію нагородження ми проводитимемо біля нашого комплексу "Скеля" – в тому районі є кілька укриттів, в які присутні зможуть спуститися у разі повітряної тривоги. Ще наших волонтерів нагороджуватиме Товариство Червоного Хреста, а в парку для дорослих працюватимуть локації, де можна буде повчитися основам надання домедичної допомоги, дізнатися про соціальні пільги та іншу корисну інформацію. Після цього близько шостої вечора на майданчику біля Палацу культури учні кількох шкіл танцюватимуть вальс. Це наша місцева традиція – раніше вальс тут танцювали випускники усіх наших шкіл, зараз, на жаль, не всі мають змогу це зробити", – розповідала заступниця міського голови.

Гостей цьогоріч, каже Наталія Чижевська, не кличуть з міркувань безпеки. Натомість 27 травня делегація з Коростеня буде у Литві: туди їх запросила громада міста Укмерге, яке є містом-побратимом Коростеня і також відзначатиме свій день народження 27 травня.

Грошей на святкування Дня міста із бюджету, за словами заступниці Коростенського міського голови, планують витратити в межах однієї тисячі гривень.

"На організацію свята ми, фактично, не виділяли жодних грошей, організували все власними силами. Єдине що – за кошти цільової програми витратимо близько тисячі гривень на квіти для тих, кого будемо нагороджувати відзнакою", – каже Наталія Чижевська.

Також 27 травня до Дня міста у Коростені проведуть археологічну конференцію за участі кандидата історичних наук Андрія Петраускаса щодо розвитку туристичної галузі регіону. А напередодні святкування планують зібрати місцевих підприємців та представників громадськості, аби спільно обговорити питання розвитку і благоустрою міста.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок