Суд залишив Богуслаєва під вартою ще на два місяці

Суд залишив Богуслаєва під вартою ще на два місяці

Оновлено
Богуслаєв
Вʼячеслав Богуслаєв у суді. Нікіта Галка/Суспільне

Шевченківський райсуд Києва продовжив підозрюваному у держзраді експрезидента компанії “Мотор Січ” Вячеславу Богуслаєву тримання під вартою ще на два місяці. Адвокати Богуслаєва подають апеляцію.

По це повідомляє кореспондент Суспільного із суду.

Через стан здоров’я Богуслаєва в залі не було, він слухав засідання в режимі відеоконференції.

Обвинувачення просило продовжити арешт Богуслаєва, адже він може переховуватися чи втекти за кордон, оскільки має паспорт громадянина Росії, може здійснювати вплив на свідків та низку підприємств, зокрема з пов’язаних із виробництвом гелікоптерів; знищити чи спотворити певні речові докази. "Якщо особа підозрюється у вчиненні тих злочинків, які вказані, альтернативного запобіжного заходу бути не може" – сказав прокурор.

Адвокати Богуслаєва всі ризики спростували та просили у суду будь-який запобіжний захід не пов’язаний з арештом, зокрема через погіршення здоров’я Богуслаєва.

"Доступу до заводу Богуслаєв не має, знищити якісь документи не може. Впливати на свідків, коли слідство на фініші – це немає сенсу. Прокурор назвав низку компаній – так там усюди керівники від імені держави, вплив на них Богуслаєв апріорі не може здійснювати, там держава керує підприємствами", – зазначив адвокат Руслан Волинець.

Сам Богуслаєв заявив, що останні 16 років не підписував договорів.

"Я нікому нічого не продавав, не передавав. Я займався проєктуванням двигунів і гелікоптерів. На наше підприємство взагалі немає жодної скарги – всі задоволені якістю виготовленої продукції. Чому відбувається слідство – я не знаю. Я прошу врахувати моє здоров’я, вік і відпустити мене із СІЗО", – сказав підозрюваний.

10 травня журналісти проєкту Радіо Свобода "Схеми" оприлюднили лист-заяву за підписом В'ячеслава Богуслаєва на ім’я керівника Офісу президента Андрія Єрмака. В ньому колишній голова підприємства "Мотор Січ" попросив включити його в список на обмін з Росією.

1 квітня Зеленський підписав укази про санкції проти понад 200 юридичних осіб і понад ніж 270 – фізичних. Зокрема, у списку опинилися колишній президент "Мотор Січі" В'ячеслав Богуслаєв.

Що відомо про справу В’ячеслава Богуслаєва

Як повідомляла Служба безпеки України, після початку повномасштабного вторгнення Росії керівник "Мотор Січ" фінансував "ДНР" через сплату податків та зборів у бюджет самопроголошеної республіки.

У відомстві додали, що президент "Мотор Січі" співпрацював з українським підприємством, яке з 2014 року знаходиться під контролем так званої "ДНР" та метою якого є постачання авіакомплектуючих до підприємств військово-промислового комплексу РФ.

Правоохоронці провели обшуки та виявили понад два десятки медалей, грамот та почесних нагород експрезиденту АТ "Мотор Січ" В’ячеславу Богуслаєву від представників військово-політичного керівництва РФ.

В'ячеслава Богуслаєва було затримано у жовтні 2022 року разом з начальником Департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

8 лютого Шевченківський районний суд Києва продовжив запобіжний захід експрезиденту підприємства "Мотор Січ" В’ячеславу Богуслаєву.

На початок