Богуслаєв звернувся до Офісу президента з проханням обміняти його у РФ — "Схеми"

Богуслаєв звернувся до Офісу президента з проханням обміняти його у РФ — "Схеми"

В'ячеслав Богуслаєв
В’ячеслав Богуслаєв під час ХVII Міжнародної спеціалізованої виставки "Зброя та Безпека – 2021”, ХII Міжнародного авіакосмічного салону "Авіасвіт — XXI", у Києві, 15 червня 2021 року. УНІАН/Віктор Ковальчук

Колишній голова підприємства "Мотор Січ" В’ячеслав Богуслаєв попросив включити його в список на обмін з Росією.

Про це йдеться у листі-заяві за підписом Богуслаєва на ім’я керівника Офісу президента Андрія Єрмака, який є розпорядженні розслідувального проекту Радіо Свобода "Схеми".

В Україні експрезидента "Мотор Січі" звинувачують у пособництві державі агресору, колабораційній діяльності, сприянню діяльності терористичної організації й, віднедавна, протидію ЗСУ. Наразі Богуслаєв перебуває в СІЗО і всі обвинувачення відкидає.

"Прошу додати мене у список на обмін з Російською Федерацією", – пише Богуслаєв у заяві до ОПУ, написаній російською мовою.

У документі стоїть його підпис з приміткою: "Богуслаєв, пенсіонер, інвалід 1 групи". В супровідному листі його адвоката вказана дата направлення заяви – 20 березня 2023 року.

Журналісти проекту запитали в Офісу президента та Головного управління розвідки Міноборони України про те, які шанси у колишнього керівника стратегічного підприємства на обмін.

"Україна і надалі буде застосовувати всі доступні інструменти для того, щоб повертати наших військовополонених та незаконно утримуваних цивільних осіб від держави-агресора. Але що стосується конкретних кейсів та прізвищ, ми можемо коментувати це лише за результатами", — сказав у коментарі представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов.

Раніше, відповідаючи на запитання журналістів "Настоящее время" (проект, створений РС) щодо можливого обміну Богуслаєва, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк відповів, що не виключає цього.

Можливість обміну Богуслаєва не виключив і голова СБУ Василь Малюк. За його словами, експрезидент "Мотор Січі" має дати всі необхідні покази, а вже потім "стане якісним обмінним фондом".

Лист-заяву Богуслаєва з проханням про обмін, журналісти "Схем" оприлюднили у новому розслідуванні, в якому опублікували невідомі раніше записи телефонних розмов на той момент президента "Мотор Січі" Богуслаєва, які свідчать про те, що у розпал повномасштабного вторгнення РФ він блокував передачу гелікоптера Мі-2 українським розвідникам. Зокрема, він віддавав вказівки розібрати його на запчастини та приховати документи, які були необхідні для його експлуатації.

1 квітня Зеленський підписав укази про санкції проти понад 200 юридичних осіб і понад ніж 270 – фізичних. Зокрема, у списку опинилися колишній президент "Мотор Січі" В'ячеслав Богуслаєв.

Що відомо про справу В’ячеслава Богуслаєва

Як повідомляла Служба безпеки України, після початку повномасштабного вторгнення Росії керівник "Мотор Січ" фінансував "ДНР" через сплату податків та зборів у бюджет самопроголошеної республіки.

У відомстві додали, що президент "Мотор Січі" співпрацював з українським підприємством, яке з 2014 року знаходиться під контролем так званої "ДНР" та метою якого є постачання авіакомплектуючих до підприємств військово-промислового комплексу РФ.

Правоохоронці провели обшуки та виявили понад два десятки медалей, грамот та почесних нагород експрезиденту АТ "Мотор Січ" В’ячеславу Богуслаєву від представників військово-політичного керівництва РФ.

В'ячеслава Богуслаєва було затримано у жовтні 2022 року разом з начальником Департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

8 лютого Шевченківський районний суд Києва продовжив запобіжний захід експрезиденту підприємства "Мотор Січ" В’ячеславу Богуслаєву.

На початок