В УГКЦ надрукували календар на вересень–грудень 2023 року

В УГКЦ надрукували календар на вересень–грудень 2023 року

В УГКЦ надрукували календар на вересень–грудень 2023 року
. Оновлений церковний календар. Фото: Суспільне Львів

У зв’язку з переходом УГКЦ на новий стиль для нерухомих свят з 1 вересня 2023 року, з’явилася потреба оновити церковний календар. Він з’явився у продажі в березні цього року. Керівник пресслужби Львівської архиєпархії Михайло Квасюк розповів Суспільному, що його вже майже розкупили.

Календар уклав Максим Тимо. Чоловік є у складі патріаршої літургійної комісії і зазвичай займається створенням календаря.

"Вже так вийшло, що його практично розкупили. Вже майже немає у продажі, але ще знайшли в соборі Юра", — говорить керівник пресслужби Львівської архиєпархії УГКЦ Михайло Квасюк.

Календар УГКЦ на вересень–грудень 2023 року
Михайло Квасюк показує календар. Суспільне Львів

Максим Тимо почав працювати над календарем за новим стилем, як тільки очільник Української греко-католицької церкви оголосив про календарну реформу.

"На цей рік в мене був готовий календар, а оскільки реформа розпочнеться з вересня, то 4 місяці треба було змінити, щоб зорієнтувати людей, бо напевно виникне багато питань, коли святкувати Миколая, Михаїла, Покрови. Тому вирішили як тільки Блаженніший Святослав проголосив про цю реформу — одразу переробити цих чотири місяці", — каже член патріаршої літургійної комісії УГКЦ.

В УГКЦ надрукували календар на вересень–грудень 2023 року
Календар УГКЦ календар на вересень–грудень 2023 року. Фото: Суспільне Львів

За словами чоловіка, в церковному календарі є два цикли: нерухомі дати та рухомі. Нова календарна реформа стосується сталих дат.

"Сам календар не відрізняється нічим новим, відрізняється тільки датування свят. Наприклад, Різдво буде 25 грудня, Миколая — 6 грудня, Михаїла — 8 листопада, свято Покрови — 1 жовтня. Я підготував навіть спеціальний супровідний додатковий файл до календаря, де перелічив змінені дати святкування іменин", — говорить Максим Тимо.

Водночас Православна церква України поки не оголосила про перехід на новий календар.

"Це питання треба глибинно вивчити, тому що чуємо зі ЗМІ, що не всі люди готові перейти на новий календар, багато людей звикли святкувати Різдво 7 січня. Ці питання треба досить добре вивчити і тоді вже вирішувати", — каже секретар управління Львівської єпархії ПЦУ Руслан Матвієнко.

Засідання Архієрейського собору ПЦУ відбудеться 22 травня.

На початок