"Вдягали білу вишиванку йдучи в бій": боєць ТРО про значення вишиванки для військових

"Вдягали білу вишиванку йдучи в бій": боєць ТРО про значення вишиванки для військових

"Вдягали білу вишиванку йдучи в бій": боєць ТРО про значення вишиванки для військових
. Боєць ТРО Олександр. Суми, Сумська область. 18.05.2023. Фото: Суспільне Суми

Має вишиванку, якій близько 70 років, але нині на службі і вона залишилась вдома. А до Дня вишиванки вбрався у нову, яка схожа на бойову – розповідає Олександр, боєць Сил територіальної оборони з Хмельницького, який несе службу на Сумщині. Що для воїнів означає вишиванка – чоловік розповів кореспондентам Суспільного.

“Вишиванка для кожного українця має велике значення в житті, тому що це наша самовизначеність, наша ідентичність. Це те, що вирізняє нас у світі. Недарма в Ліверпулі на пам’ятники "Бітлз" вдягнули вишиванки”, - каже військовослужбовець Сил ТРО Олександр.

Чоловік нині несе службу на Сумщині. Цього дня, говорить, має можливість вдягнути нову вишиванку.

“Взяти цю вишиванку, яка на мені, вона в зелених кольорах – для мене як військовослужбовця вона ближче. Вона нагадує артефакт, який виник зараз – бойову вишиванку, під час війни, так як народ у нас креативний”, - пояснює військовий.

вишиванка військовий
Вишиванка Олександра. Суми, Сумська область, 18.05.2023. Фото: Суспільне Суми

Втім, говорить боєць, бойова вишиванка – не новинка для українських воїнів.

“Наші предки вдягали білу вишиванку йдучи в бій. Білу вишиванку як символ чистоти помислів, чистоти намірів, готовності стати перед Богом з оцими чистими намірами”, - пояснює чоловік.

У цивільному житті Олександр працював у митниці, у 2021 році долучився до бригади територіальної оборони у рідному місті.

вишиванка військовий
Архівне фото Олександра

Говорить, у цивільному житті вдягав сімейну вишиванку, яка нині чекає його вдома.

“Вишиванку вишивала ще моя бабуся моєму молодому батькові, це було десь в 50-ті роки. І взагалі, я хочу сказати, що в тому селі, з якого мій батько – це Білогірський район, село В`язовець, Хмельницька область. В тому селі вишиванка дуже популярна. В кожній хаті, де висять ікони обов’язково є вишиті рушники”, - згадує боєць.

Нині, говорить Олександр, поєднувати військову службу та носіння вишиванки – складно, але у свято за можливості, це робити варто, навіть під час війни.

вишиванка військовий
Боєць ТРО Олександр. Суми, Сумська область. 18.05.2023. Фото: Суспільне Суми

“Для мене, як і для кожного українця вишиванка має певне значення у житті. Ми це все усвідомлюємо, більш вивчаємо. Розуміємо і це звичайно дає нам певні духовні основи для того, щоб ми і сьогодні захищали своє”, - зазначає Олександр.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок