Біля Рівного таки запустили "багатостраждальний" пункт зважування

Біля Рівного таки запустили "багатостраждальний" пункт зважування

Біля Рівного таки запустили "багатостраждальний" пункт зважування
. колаж з фото Служби автодоріг

Неподалік Рівного на сарненській трасі запустили в роботу пункт габаритно-вагового контролю. Йдеться про майданчик в Новій Любомирці. Його облавтодор звів у 2018-му році. Тоді витратили мільйон гривень, а пропрацював він лічені тижні. У патрульній поліції не погоджували схему організації дорожнього руху, бо, мовляв, збудували його не там, де передбачалось проєктом.

1 липня в Рівненській ОДА це питання підняли на нараді, присвяченій збереженню доріг. Сарненський напрямок в управлінні інфраструктури назвали одним із найпроблемніших: останні кілька років там оновлюють дорогу, але надовго її без вагового контролю – не вистачить.

Вирішити питання розпорядився голова ОДА Віталій Коваль і доручив погодити схему організації дорожнього руху в Департаменті патрульної поліції України.

14 липня Суспільному стало відомо, що на пункті габаритно-вагового контролю таки відновили роботу. В Укртрансбезпеці уточнили: запрацював він ще 9-го липня.

"Так, перевантаження уже виявляли. Включно по 13 липня складено вже 9 матеріалів (порушенням вважається більше 22 тонн,-ред.) і нараховано штрафів на суму 1916 євро. Везли переважно будматеріали: щебінь, пісок, пиломатеріали", – коментує заступник начальника управління Укртрансбезпеки в області Тарас Наконечний.

Контроль на сарненській трасі можуть здійснювати тільки в світлу пору доби, – додав Наконечний. Для цілодобової роботи повинне бути стаціонарне освітлення.

Зазначимо, що у Любомирку на пункт габаритно-вагового контролю перенесли ваги, які використовували на майданчику біля Корця на трасі Київ – Чоп. Тож там поки контролю немає. Відтак, єдиний пункт на міжнародній трасі, де можна контролювати вантажівки – це стаціонарний і селі Опарипси біля адмінмежі зі Львівщиною.

Три мобільних лабораторії, вартістю майже півтора мільйона кожна, які Укртрансбезпека передала на Рівненщину наприкінці 2017-го – досі не працюють. На останній нараді в ОДА стало відомо, що вони не пройшли повірку в Службі безпеки на транспорті. Від профільного управління мали направити запит, аби цей процес пришвидшити. В управлінні Укртрансбезпеки Суспільному уточнили, що станом на 14 липня це питання залишається невирішеним.

Що відомо

  • Наприкінці червня президент Зеленський нагадав далекобійникам про штрафи за перевантаження і руйнування доріг. Це сталось під час поїздки на Херсонщину і було другим за тиждень згадуванням цієї проблеми з боку глави держави. Президент додав, що боротись із цим будуть по всій Україні.
  • 1-го-го липня у Рівненській ОДА цій темі присвятили цілу нараду, де з'ясувалось: повноцінно контролювати вагу вантажівок в області не можуть.
  • Начальник відділу безпеки дорожнього руху патрульної поліції області Сергій Коханюк раніше пояснював, що майданчик для зважування у Любомирці звели майже на пів кілометра далі, ніж було передбачено у проекті. І до якості теж є питання.
  • Голова ОДА доручив Службі автодоріг усунути всі проблемні моменти, що стосуються якості зважувального майданчика.
  • Станом на початок липня, за даними управління Укртрансбезпеки, на водіїв перевантажених ваговозів виписали понад 37 тисяч євро штрафів. За попередніх чотири роки це було майже 300 тисяч євро.
На початок