Троїцький та Спасо-Преображенський собори: УПЦ (МП) та заповідник просять про посередника у розв’язанні спору

Троїцький та Спасо-Преображенський собори: УПЦ (МП) та заповідник просять про посередника у розв’язанні спору

Троїцький та Спасо-Преображенський собори: УПЦ (МП) та заповідник просять про посередника у розв’язанні спору
. ФОТО: колаж Суспільне Чернігів

Чернігівська єпархія УПЦ (МП) та заповідник "Чернігів Стародавній" просять суд призупинити провадження у справах, які стосуються користування Троїцьким та Спасо-Преображенським соборами представниками УПЦ, та надати сторонам 90 днів на перемовини за посередництва незалежного медіатора. Суддя Господарського суду Чернігівської області Марія Демидова оголосила перерву в обох засіданнях.

Представник заповідника "Чернігів Стародавній"до зали суду не з’явився, оскільки мав інше судове засідання. Адвокат єпархії УПЦ Олександр Шамко повідомив судді, що сторони мають домовленість провести врегулювання спору шляхом медіації. В разі, якщо за 90 днів вони не досягнуть консенсусу у перемовинах, вони повернуться до зали суду.

"Річ у тім, що на даному етапі сторони перебувають в переговорному процесі. І за результатами проведення медіації може буде укладена в тому числі й мирова угода. Зараз ми лише напрацьовуємо ті питання, які будуть обговорюватися. Здійснюємо пошук шляхів досягнення компромісу. І вже за результатами цього, у випадку досягнення компромісу, буде вирішене питання, яким чином це оформити", – сказав Шамко.
Адвокат Олександр Шамко під час судового засідання щодо користування Єлецьким монастирем 
представниками єпархії УПЦ МП
Олександр Шамко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Суддя Демидова оголосила перерву в обох засіданнях, аби детальніше вивчити матеріали справи, оскільки клопотання про зупинення судового провадження та призначення медіації обидві сторони надали суду за день до проведення засідань. Справи продовжать слухати 31 травня.

Суддя Господарського суду Чернігівської області Марія Демидова у справі про призупинення провадження, які стосуються користування Троїцьким та Спасо-Преображенським соборами представниками УПЦ
Суддя Марія Демидова. ФОТО: Суспільне Чернігів

Нагадаємо, 16 травня інший суддя Господарського суду Чернігівської області В’ячеслав Шморгун задовольнив клопотання сторін в аналогічній справі, що стосується Єлецького монастиря. Він зупинив провадження та дав сторонам три місяці на вирішення спору шляхом медіації.

Раніше Чернігівська єпархія УПЦ (МП) користувалася пам'ятками архітектури національного значення, а саме: Єлецьким монастирем, Троїцьким та Спасо-Преображенським соборами, на підставі договору про безкоштовне користування, підписаним із заповідником "Чернігів Стародавній". Ці договори продовжували кожні п'ять років. Строк дії останнього сплив у вересні 2021 року.

Наприкінці лютого 2023 року заповідник попросив Чернігівську єпархію звільнити три пам’ятки архітектури та повернути майно державі до 28 березня. Цього не сталося. Натомість єпархія УПЦ подала три позови до суду із проханням визнати старі договори продовженими, оскільки навіть по завершенню їх дії та протягом наступних двох років заповідник не висував жодних заперечень щодо користування пам’ятками.

У заповіднику "Чернігів Стародавній" вважають договори недійсними. Наполягають, що за новим законодавством, пам’ятку архітектури можна лише орендувати. Чому заповідник "Чернігів Стародавній" погодився на медіацію спору (перемовини), там обіцяли пояснити згодом.

Згідно з релігієзнавчою експертизою, УПЦ має зв'язок з Російською православною церквою попри те, що офіційно у своїй назві не має приставки "Московський патріархат".

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок