"Сфера молоді" замість "Просвіти": історичну будівлю в центрі Чернігова орендує нова організація. Що відомо

"Сфера молоді" замість "Просвіти": історичну будівлю в центрі Чернігова орендує нова організація. Що відомо

"Сфера молоді" замість "Просвіти": історичну будівлю в центрі Чернігова орендує нова організація. Що відомо
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Будівля у центрі Чернігова на вулиці Хлібопекарській, 10, в якій розміщувалося обласне товариство “Просвіта”, передали в оренду іншій громадській організації – “Сфера молоді”. Ця ГО перемогла в аукціоні 12 квітня, де була єдиним учасником. Новий договір уже підписаний, орендарі починають наводити лад у приміщенні. В якому стані нині історична будівля, та які причини того, що “Просвіта” втратила шанс її орендувати – розповідаємо в матеріалі.

На яких умовах “Просвіта” орендувала приміщення на Хлібопекарській, 10

Обласне товариство "Просвіта" близько 30 років розташовувалось в історичній будівлі за адресою Хлібопекарська, 10. За словами начальниці відділу оренди майна управління комунального майна облради Оксани Пилипович, увесь цей час організація сплачувала оренду за пільговою ціною.

“Ми кожного року їм надавали. 30 додаткових угод, 18 разів ми надавали їм пільгу за рішенням сесії. Майже весь період, який вони у нас орендували цю будівлю, їм надавався зменшений розмір орендної плати. Весь час. Сума, пільгова орендна плата, – 17 гривень 53 копійки за 258 квадратних метрів”.

Відповідні договори на оренду продовжувалися щоразу на два роки й 11 місяців – так робити дозволяло законодавство, каже Оксана Пилипович.

Будівля Просвіти на Хлібопекарській 10 Чернігів
Історична будівля на Хлібопекарській, 10. ФОТО: Суспільне Чернігів

Коли й чому змінилися умови оренди

“Це почалося ще два роки тому. Коли ми намагалися підтримку від влади отримати, і нам її надали. Це по оренді і по комунальних платежах. Але якимось чином, після виборів(місцевих 2020 року, — ред.), виявилось, що в нас є заборгованість. Ми про це не знали – на нас подали до суду. І сказали, що оренду нам не продовжать”, – розповів заступник голови обласної організації товариства “Просвіта”, командир взводу контрдиверсійної боротьби 119-ї бригади територіальної оборони Валерій Рябченко у ефірі програми Українського Радіо “Чернігівської хвилі”.

Термін останнього такого договору сплив 31 березня 2020 року, каже Оксана Пилипович. Продовжити його на старих умовах уже не можна було, оскільки у 2019 році набув чинності Закон України “Про оренду державного та комунального майна”. Цей документ передбачав іншу процедуру для отримання майна в оренду за зниженою ціною. Для цього потрібно було зібрати новий пакет документів.

“Зокрема, там він включає і список отриманих грантів, перелік грантів отриманих, які кошти були залучені, яка діяльність ними проводиться, які кошти витрачаються, список всіх їх членів з прізвищами-іменами, і там дуже об'ємний пакет документів”, – говорить Оксана Пилипович.

За її словами, “Просвіта”, як громадська організація в сфері культури, підпадає під пункт 2 статті 15 закону “Про оренду”, і має право без аукціону взяти в оренду це приміщення.

“Ми їх повідомляли, що в них закінчується зменшений розмір орендної плати. І відсоток, який встановлювали на певний період, за рішенням сесії обласної ради, закінчився. Це було прописано в них і в додатковій угоді, якою ми перерахували орендну плату на виконання рішення. За місяць до закінчення повідомляли їх листом. І говорили, що закінчується, вжийте заходи. Повідомляли, яким чином має продовжуватися договір, що в них буде оренда плата, якщо вони нам не подадуть заяву на продовження, не подадуть на сесію клопотання щодо зменшення розміру орендної плати, договір буде припинено. І їм з 1 квітня буде нараховуватися плата за користування в розмірі оренди плати. За ринковою вартістю, не 17 гривень, а 12 300”.

Як кажуть в управлінні коммайна, просвітяни не вжили заходів і не подали відповідний перелік документів. Відтак, з 1 квітня їм стала нараховуватися орендна плата в розмірі 12 300 гривень – за ринковою ціною.

Оксана Пилипович говорить, що влітку 2021 року відбулася зустріч просвітян з представниками управління коммайна та головою ОДА В’ячеславом Чаусом. На тій зустрічі, за її словами, дійшли згоди.

“Їм була названа постанова, якою передбачено цей перелік документів, які необхідно подати. Вони пообіцяли, що зроблять все для того, щоб сформувати цю заяву і подати документи необхідні. Ми вийшли, я їм пояснила, що їм потрібно”.

Документи, каже Оксана Пилипович, “Просвіта” так і не подала.

Історична будівля де розташовувалась Просвіта у Чернігові Хлібопекарська 10
Історична будівля на Хлібопекарській, 10. ФОТО: Суспільне Чернігів

Суд

Управління коммайна звернулося до суду. Було кілька засідань. Остаточне рішення набрало законної сили 13 травня 2021 року – про стягнення коштів (боргу за оренду) та повернення майна.

Борги “Просвіти” за оренду

Не подаючи документи, щоб мати право платити знижену ціну, каже Оксана Пилипович, “Просвіта” продовжувала перебувати на Хлібопекарській, 10 до 9 вересня 2021 року. За цей час накопичувались борги за оренду перед обласним бюджетом – загалом майже чверть мільйона гривень.

Ці борги “Просвіті” списали рішеннями сесій обласної ради: 30 листопада 2021 року – 228 226 гривень, 10 лютого – 2023 року 21 тисячу гривень.

Почесний голова чернігівської “Просвіти” Василь Чепурний каже, що ці борги створені штучно.

“Борг був видуманий штучно, що підтверджує рішення самої обласної ради про його зняття”.

Виселення “Просвіти”

9 вересня 2021 року у будівлі на Хлібопекарській, 10, змінили замки та зачинили двері. За словами голови обласної “Просвіти” Олександра Шевченка, зробила це виконавча служба за присутності представників управління комунального майна облради та поліції. Відтоді “Просвіта” не може користуватися цим приміщенням. Детальніше про те, як це відбувалося, Суспільне розповідало в матеріалі за посиланням.

У будівлі де знаходилася Просвіта замінюють замки та зачиняють двері
Хлібопекарська, 10. 9 вересня 2021 року. ФОТО: управління комунального майна облради

Аукціон і нові орендарі

За словами Валерія Рябченка, “просвітян” про аукціон не попереджали.

“Якоби проводився аукціон, а ми повинні були, і нам обіцяла влада, що аукціон проводитиметься, і ми в першу чергу братимемо участь там. За їхніми словами, вони нас повідомляли. Але ніхто не дзвонив. Телефони вони мали, електронні адреси вони мали, ніхто не повідомив нас про це. Робітники обласної ради, які займаються орендою, вони з головою (чернігівської просвіти, – ред.) майже кожного дня спілкувалися і про це не повідомили”.

Як каже почесний голова чернігівської “Просвіти” Василь Чепурний, мова про аукціон дійсно йшла – влітку 2021 року, на зустрічі в Чауса.

“Тоді була досягнута домовленість, що буде виголошений конкурс (аукціон, — ред.) для громадських організацій. І враховуючи, що ми там 30 років і статус “Просвіти” загальновідомий, то ми маємо по всіх законах, по моральних і по юридичних, ми маємо переважне право на це приміщення. Аукціон вони оголосили, дійсно, але не повідомили ні голову «Просвіти» Олександра Шевченка, ні адміністрацію обласну, я з ними контактував, вони теж кажуть, що здивовані. Ну тобто, управління комунального майна обласної ради, за яке відповідає перша заступниця Ніна Лемеш і з якою ми вели переговори неодноразово, поступили непорядно”.

В управлінні коммайна стверджують: просвітян попереджали про аукціон, хоча закон цього не вимагає.

“Згідно з законодавством, якщо до нас до початку процедури звернулися якась організація з заявою, що прошу передати те чи інше приміщення, тоді ми, коли оголошуємо аукціон, офіційно повідомляємо організації письмово про те, що відбудеться аукціон, номер посилання на ID-код на цей аукціон, і запрошуємо взяти участь. Оскільки у нас є офіційне звернення або заява на оренду цього приміщення, тоді ми повідомляємо”.

Оксана Пилипович говорить, що такого звернення від організації не було. Але, зважаючи на те, що просвітяни протягом тривалого часу перебували за цією адресою, їх попередили.

“Зокрема, коли ми оголосили цей аукціон, ми повідомили «Просвіту» в місті Київ, електронним листом направили і повідомили. Ми знайшли електронну адресу чернігівської «Просвіти», безпосередньо представник пан Чепурний, і відправили ще туди з повідомленням, що такого-то й такого-то оголошено аукціон, просимо взяти участь. Ось посилання на таку-то будівлю, яку ви раніше орендували”.

Сергій Свиридов каже, що очільник чернігівської “Просвіти” Олександр Шевченко також про це знав.

“Він був обізнаний, з ним спілкувалися, зустрічалися. Шевченко був обізнаний, що йде аукціон, триває аукціон, і вони можуть, безпосередньо, звернутися, і на аукціоні взяти цю будівлю. Тобто Шевченко, я можу підтвердити, що він був обізнаний. Йому прямо про це говорилися, в такому (особистому, – ред.) спілкуванні”.

Врешті, 24 березня оголосили про перший етап аукціону. Фінальний відбувся 12 квітня. Учасник був один – громадська організація “Сфера молоді”, вони й перемогли.

Новий договір підписали 18 квітня 2023 року, після сплати авансового забезпечувального депозиту. Це строковий договір – на п’ять років. Орендна ставка – 287 гривень на місяць.

“Поки вихідці із Просвіти, це молоде покоління, 25-35 років, пішли на війну, такі люди знайшлися. Яким дуже хочеться його (приміщення, – ред.) зайняти”, – так прокоментував Валерій Рябченко в радіоефірі факт того, що “Просвіта” не може більше перебувати на Хлібопекарській.

Стан будівлі

Стан будівлі Олег Котеленець, голова ГО “Сфера молоді”, описав як “жахливий”. Говорить, що в приміщенні нині проводити роботу неможливо: там побиті вікна, обсипана штукатурка, купи сміття.

“Ні руки помити, ні світло увімкнути”, – каже новий орендар.

Хлібопекарська 10 ремонт
Як виглядає всередині будівля на Хлібопекарській, 10. ФОТО: управління комунального майна облради

Просвітяни знають, в якому стані будівля, і вважають, що виною тому – бойові дії.

“Почалася війна. Ми бачили, що постраждала «Просвіта» – повибивало вікна там. Розмерзлось опалення. На той час у нас відібрали ключі. І, ми бачимо, там ніхто до сьогоднішнього дня від влади нічого не зробив”.

Скільки часу потрібно, щоб навести там лад, і скільки коштів для цього знадобиться, “Сфера молоді” ще не рахувала. Олег Котеленець каже, що залучатимуть благодійні кошти чи донорів. Поки що займаються тим, щоб прибрати у приміщенні, вивезти сміття та зрозуміти об’єм робіт.

Василь Чепурний же стверджує: ремонти та Хлібопекарській “Просвіта” робила протягом тих років, коли орендувала будинок.

“Наприклад, ремонт фасаду, ремонт всередині приміщення, облаштування дворика, встановлення двох художньо виконаних кованих металевих воріт. Ну і потім, і всякі ж там водо, електролічильники. Ну тобто, ми підтримували, нас же перевіряли, балансоутримувач (управління архітектури і управління юстиції, бо воно ж реєстратор громадських організацій), нас перевіряли. Якби були якісь проблеми, то вже давно нас б звідти виселили”.

Стан, у якому історична будівля зараз, Чепурний пояснює бойовими діями та бездіяльністю облради.

“Безумовно, тепер, коли росіяни вдарили по центру міста і вікна вибило і так воно цілу зиму стояло, але ж ми вже звідти офіційно юридично виселені, ми не мали права там нічого робити. Чого управління комунального майна не зробило нічого для збереження цього приміщення? Воно відповідальне за нього, а не ми, тому що нас там якби вже немає юридично”.

Вікна будівлі на Хлібопекарській, 10
Як виглядає всередині будівля на Хлібопекарській, 10. ФОТО: управління комунального майна облради

Чи вивезла “Просвіта” свої речі, Олег Котеленець не знає, але говорить, що така можливість у них була. Просвітяни стверджують: там досі є їхнє майно.

“Безумовно, там дуже багато речей, і частину вже нова ця організація «Сфера молоді», яку ніхто не знає, вони вже частину повикидали. А речей там багато, наприклад, трудовий архів редакції газет «Просвіта», «Сіверщина», що важливо, бо до 2000 року всі організації вели самі, а не пенсійні фонди. Вироби народних майстрів, підшивки, газети оформлені, книги, дуже багато книг. Організація, яка 30 років перебувала в приміщенні, зрозуміло, що там речей буде дуже багато. Частину ми, звичайно, забрали, але всі їх просто неможливо і нема куди забирати”, — каже Чепурний.

За його словами, там досі лищаються меблі та інші габаритні речі, які просто немає куди забрати. Просвітяни таки наполягають: вони мають право залишатися в цьому приміщенні.

“Зараз, у час війни, таких великих масових заходів ми не проводимо. Тому якщо збираємось, то це під час якихось інших подій, які проводять інші організації, інші структури. Тому «Просвіта» працює, але не в плані масових заходів. А так, що б ми не мали претендувати на це приміщення? Безумовно. А тим паче, що воно передане нікому невідомій фіктивній громадській організації”.

Хлібопекарська 10 Просвіта
Як виглядає всередині будівля на Хлібопекарській, 10. ФОТО: управління комунального майна облради

Діяльність ГО “Сфера молоді” на Хлібопекарській, 10

Як сказав Олег Котеленець, ГО “Сфера молоді” була заснована у 2000-х роках, перереєстрована у 2016-му. Свого окремого приміщення організація до того не мала, але з часом в ньому таки виникла потреба.

На Хлібопекарській “Сфера молоді” планує зосередити всю свою діяльність: адміністрування, проведення заходів, зустрічей і так далі.

“Розвитку духовного, морального потенціалу молоді, сприяння соціального підприємництва і так далі. Волонтерського руху в Україні, розвитку. На сьогоднішній день громадська організація вже реалізує проєкт «Надійна студія для молоді» «MICS 4U». Також очікуємо підписання, угоди про проведення ще одного волонтерського всеукраїнського проєкту”.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок