"Відступати нікуди, за спиною лишились рідні, діти": як на Рівненщині тренують батальйон резерву тероборони

"Відступати нікуди, за спиною лишились рідні, діти": як на Рівненщині тренують батальйон резерву тероборони

"Відступати нікуди, за спиною лишились рідні, діти": як на Рівненщині тренують батальйон резерву тероборони
. Фото: 104 бригада ТрО

На Рівненщині завершили підготовку бійці батальйону резерву Регіонального управління Сил територіальної оборони "Захід". За чотири тижні інтенсивних занять чоловіки та жінки вчилися стріляти з різних видів зброї, опанували основи військової тактики, саперної справи та надання медичної допомоги при пораненнях, а також – орієнтування на незнайомій місцевості. Про це 15 травня повідомили у пресслужбі бригади ТрО.

Один із етапів підготовки — зв’язок.

Батальйон резерву тероборони на Рівненщині тренується забезпечувати зв'язок
Фото: 104 бригада ТрО

“Ми вчимось до дій при безпосередньому фронті з противником, як облаштовувати позиції і як правильно передавати радіосигнал. Найважливіше — це правильна комунікація між всіма ланками командирів у взводі і роті”, — каже Юлія “Білка”, зв’язківиця 104 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ.

Тактична медицина під час навчань батальйону резерву ТрО на Рівненщині
Фото: 104 бригада ТрО

Бійцям батальйону резерву показують моменти із надання першої допомоги пораненому побратиму
Фото: 104 бригада ТрО

Навчання проходять здебільшого ті, хто не мав військового досвіду. Інструктори — переважно ті, хто вже воював і отримав поранення.

“Індивідуально готуємо бійця до будь-якого виду бою: зачистка окопів, приміщення, ліс, поле. Є тактична медицина, розвідка, у нас багато напрямків, багато інструкторів, які пройшли бої, отримали поранення. Вони діляться досвідом. Кожен піхотинець на полі бою має вміти захистити не тільки себе, а й товариша”, — пояснив інструктор з тактичної та вогневої підготовки Руслан “Батя”.

Боєць батальйону резерву Максим "Тамада"
Максим "Тамада". Фото: 104 бригада ТрО

”Нас готують тактиці наступу, оборони. Багато корисного ми почерпнули, в бою це знадобиться. Я піхотинець, а найкращий друг піхотинця — це не тільки автомат, а й лопата. Багато ми перелопатили, а тепер вчимось добре працювати автоматом. Піхотинець повинен розуміти поле бою, розуміти ситуацію і приймати рішення, як залишитись живим і не підвести підрозділ”, — розповів військовослужбовець 104 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ Максим “Тамада”.

Бійців батальйону резерву тренують ставити розтяжки
Фото: 104 бригада ТрО

Серед іншого, навчають учасників і ставити розтяжки, а також самим виявляти такі ворожі елементи та знешкоджувати.

Участь у навчаннях брали здебільшого ті, хто не мав військового досвіду, каже начальник регіонального управління Сил територіальної оборони “Захід” ЗСУ Олександр Кяго. Йдеться про початковий рівень навичок:

“Особовий склад отримав дуже високі оцінки, з 20 пострілів 18 влучань в мішень — це дуже гарний показник. Різного віку, різного фаху люди, але всі мотивовані тим, що вони самі прийшли до військкоматів і стали до нашого строю. В більшості вони прибувають у військові частини, які знаходяться на лінії зіткнення в різних регіонах країни. Командири, думаю, знайдуть час для більш детальної підготовки, нададуть час оговтатись і вивчити свій колектив”.

Бійці батальйону резерву вправляються у поводженні зі зброєю на ходу
Фото: 104 бригада ТрО

Батальйон резерву вправляється у вогневій підготовці
Фото: 104 бригада ТрО

Кожен з бійців отримав сертифікат про проходження курсу базової загальновійськової підготовки.

Боєць батальйону резерву Микола Марчевський
Фото: 104 бригада ТрО

“Щось знав, чогось довчили. Думаю, це буде корисно не тільки мені, а й тим побратимам, які там чекають на нас умовно грамотних, а решту на місці злагодимось. Мотивація тут, думаю, у всіх одна: ворог не спить і не жаліє нас, тому не бачу вже важливішої мотивації — відступати нікуди, за спиною лишились рідні, діти”, — сказав військовослужбовець 105 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ Микола Марчевський.

Батальйон резерву під час навчань на Рівненщині
Фото: 104 бригада ТрО

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок