Одне інватаксі на Черкаси: як пересуваються містом люди з особливими потребами

Одне інватаксі на Черкаси: як пересуваються містом люди з особливими потребами

Для батьків дітей з інвалідністю в Черкасах інватаксі — єдина можливість їздити містом. Мати сина з інвалідністю Ліна Десятнікова розповідає, що раніше машин було дві, а зараз для поїздки доводиться гуртуватися з іншими родинами.

Щодня авто обслуговує вісім сімей, розповів директор територіального центру надання соцпослуг Андрій Сегеда. У майбутньому планують придбати ще одну машину.

Черкащанка Олена Пудова упродовж місяця їздить на інватаксі на реабілітацію. З іншою родиною вони домовилися чекати один одного о десятій.

"На візку заїхати нам до громадського транспорту дуже складно. Нам потрібно їхати до поліклініки, лікарні", — сказала черкащанка Олена Пудова.

Водій інватаксі Сергій Загоровський чекає транспорту, щоб допомогти пасажирці. Сідає за кермо і їде до наступної зупинки.

"Людям потрібно допомагати. І це така робота, що потрібно завжди встигати. Бо зараз одна машина у нас. Замовлень ще шість", — розповів Сергій Загоровський.

Інватаксі Черкаси
Суспільне Черкаси

Для людей з інвалідністю цей транспорт чи не єдина можливість їздити містом.

"Зайти в транспорт – це справжній квест. Може, війна, може що, але люди стали набагато жорсткіші. Раніше старалися допомогти. Зараз – ні", — розповіла черкащанка Галина Монько.

По Чорновола на таксі з донькою та сином чекають пані Світлана та пані Ліна.

"Якщо нам громадським транспортом добиратися, ми на процедури не встигаємо", — сказала черкащанка Ліна Десятнікова.

Інватаксі в Черкасах
Суспільне Черкаси

Біля поліклініки виходять гуртом. Ліна Десятнікова з Назаром чекатимуть.

"Колеги пішли, як то кажуть, на процедури, а нам ще півтораи години гуляти до процедур оскільки одна машина і їхати тільки нею нам доводиться", — сказала Ліна Десятнікова.

Інватаксі в Черкасах
Як пересуваються містом люди на інвалідних візках. Суспільне Черкаси

Директор черкаського територіального центру надання соціальних послуг Андрій Сегеда розповідає, ще місяць тому у місті працювало два інватаксі.

"Оскільки одна з них – відносно стара газель, і вона поламалася, і немає можливості купити запчастини, бо вони виробляються країною-агресором. Зараз вона на ремонті", – розповів директор Черкаського територіального центру надання соцпослуг Андрій Сегеда.

Інватаксі у Черкасах
Суспільне Черкаси

У центрі планують придбати новий автомобіль, каже пан Андрій.

"Виробник упродовж 60 днів має поставити машину. Вона буде сучасна, це будуть європейські стандарти для інвалідів. Я думаю, можливість є і люди будуть не те що дуже задоволені, але послуга вдвічі збільшиться", – сказав директор черкаського територіального центру надання соціальних послуг.

Інватаксі в Черкасах
Суспільне Черкаси

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок