Які професії будуть найбільш затребувані в Україні після війни. Експерти дали прогноз

Які професії будуть найбільш затребувані в Україні після війни. Експерти дали прогноз

Які професії будуть найбільш затребувані в Україні після війни. Експерти дали прогноз
. Фото ілюстративне / Суспільне Рівне

В Україні після закінчення війни найпопулярнішими стануть професії будівельника, психолога, реабілітолога, фахівців кризового управління. Такий прогноз в етері Суспільне. Спротив озвучила кар'єрна консультантка Тетяна Пашкіна. Вона розповіла, де станом на травень 2023 року шукати хорошу роботу і який рівень безробіття нині існує.

Ринок праці в Україні і під час епідемії COVID-19, і під час війни глобально не змінився, зазначила Тетяна Пашкіна.

"Як потрібні були фахівці з просування, менеджери з продажів, продавці-консультанти, оператори контакт-центрів, слюсарі, швачки, так вони й потрібні. Як були проблеми з виробництвом, так нікуди вони й не ділися. Якщо ми кажемо про айтішників, там зменшилася кількість вакансій, ситуація трохи в негаразді. Логістика, фармацевтика, банки — нині більш-менш комфортно себе відчувають. Навіть сфера туризму шляхом західних регіонів трішки піднялась і вже не виглядає так катастрофічно", — повідомила вона.

За її словами, в Україні вже варто підготовлювати кризових менеджерів, психологів, будівельників, адже "ці професії стануть популярними після закінчення війни".

Де шукати роботу і які якості потрібні

Окрім сайтів з працевлаштування, Тетяна Пашкіна рекомендує шукати роботу у соціальних мережах, на корпоративних сайтах чи в інституті рекомендацій.

"Розповідайте у соцмережах, яку роботу шукаєте, зареєструйтесь в LinkedIn — там можна здружитися з багатьма HR, в яких питати про вакансії. А коли ми говоримо про прості роботи, то потрібно йти навпростець до роботодавця, в найближчий магазин, супермаркет або ж відгукнутися на об'яву у паперовому форматі. Хорошу роботу наразі шукати довше, треба більше терпіння, але якщо не здаватися, бути впертим, то роботу знайти можна", — пояснила вона.

Під час війни роботодавці перейшли від soft skillsSoft skills (англ. "М'які" навички) – компетенції універсальні, у вишах та школах ними не опікуються, а виміряти їх набагато важче. Найчастіше ступінь прояву залежить від типу особистості, особливостей характеру, темпераменту. До них найчастіше відносять комунікабельність, здатність працювати в умовах форс-мажору, схильність до командної роботи. Оцінити їх в конкретних показниках вкрай важко, однак розвинути – реально. до hard skillsЖорсткі навички, або по-англійськи hard skills– це вміння та знання, необхідні для певної посади та конкретної роботи. Це те, що ви вивчили у виші, в коледжі, або інструкції, які ви засвоїли на попередньому місці роботи. Це – професійні навички у найчистішому вигляді., додала кар'єрна консультантка.

"Відповідно, якщо ви людина комунікабельна, енергійна, стресостійка, але не маєте потрібного досвіду, то можлива ситуація, коли візьмуть людину не настільки хорошу, як ту, яка має дотичний досвід. Не завжди у роботодавців є час на навчання, перекваліфікацію. Якщо ви обрали професії такі, як продавець-консультант, оператор контакт-центру, менеджер з продажів, то там важливо, щоб ви вміли навчатися і швидко адаптовувати теоретичні знання в практичні навички, бути стресостійкими у роботі з людьми", — зауважила вона.

Яка ситуація з безробіттям

За даними Державної служби зайнятості, станом на 1 квітня 2023 року статус безробітних мали 137 тисяч людей і з них майже три чверті — це жінки.

"По безробіттю тепер ти стоїш в черзі не рік, а три місяці, також потрібно зареєструватися у військкоматі, тому замість звичної цифри 48% на 52% на користь жінок, сьогодні ми маємо 72% жінок, а все інше — чоловіки", — зазначила Тетяна Пашкіна.

Рівень безробіття у порівнянні з довоєнними роками зріс, додав завсектору інституту демографії та соцдосліджень НАН України Олександр Цимбал:

"За нашими оцінками, рівень безробіття у 2021 році досягав десь 10% від повного складу робочої сили, тобто тих людей, які шукали і знайшли роботу, а зараз він знаходиться десь на рівні 14-15%, що у перерахунку на людей, які залишилися на контрольованій території, десь приблизно дорівнює двом мільйонам осіб".

Трудова міграція

Відкриття кордонів після закінчення війни спровокує суттєві потоки міграції, а ситуація на ринку праці зазнає труднощів, зазначив Олександр Цимбал.

"Чоловіки поїдуть до дружин, родичів, племінниць, які за кордоном вже влаштувались. Людей приваблює заробітна плата, гідні трудові відносини, сприятливі і безпечні умови праці. Це все коштує дорого. У післявоєнний період у роботодавців будуть дуже великі проблеми з інвестиціями, з оборотними коштами, треба буде багато витрат на відновлення, на розвиток своїх ринків збуту, тому вони будуть на цьому економити. Ситуація буде значно складніша, ніж зараз", — додав він.

За його словами, нині ринок праці більш-менш адаптувався, маючи невеликі позитивні зрушення переважно у сфері послуг, але "ситуація з очікуванням інвестицій у будівництві, в промисловості, в сільському господарстві залишаються на низькому рівні, тож інтенсивного росту пропозиції робочих місць в найближчі часи не очікують".

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок