Україна здатна перемогти Росію вже цьогоріч — Зеленський

Україна здатна перемогти Росію вже цьогоріч — Зеленський

Україна здатна перемогти Росію вже цьогоріч — Зеленський
. Президент Володимир Зеленський і канцлер ФРН Олаф Шольц. Фото: Getty Images

Україна здатна завдати поразки Росії на полі бою вже до кінця 2023 року, якщо її партнери надаватимуть достатньо підтримки.

Про це під час пресконференції у Берліні заявив президент України Володимир Зеленський.

"Час для дій саме зараз. Ми хочемо, щоб ця війна закінчилась, але вона має бути завершена чесним миром. Україна та Європа мають бути вільними. Вже цього року ми повинні визначати завершення цієї війни. Вже цього року ми можемо зробити поразку агресора незворотною", — сказав він.

Зеленський розповів, що під час зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом проінформував його про ситуацію на полі бою в Україні та про можливості українських військ повернути свободу країні. Політики також схвалили спільну заяву про комплексну взаємодію, які відображає рівень відносин та взаємодії між Німеччиною та Україною.

"Ми обговорили міжнародні заходи для реалізації української формули миру. Ми скоординували наші позиції напередодні саміту Великої сімки. Обговорили рішення, які ми очікуємо від країн світу, щодо невизначеності, яка поки існує", — зауважив президент.

Він також подякував Німеччині за новий пакет допомоги, анонсований напередодні.

Відповідаючи на питання журналістів під час брифінгу, Зеленський розповів, що планує обговорити з Шольцом передачу Україні винищувачів нового зразка.

"Я це питання залишив на другу частину нашої зустрічі з паном Шольцом. Ми будемо про це спілкуватися зараз. Ми працюємо зараз над створенням коаліції винищувачів. Частково мої візити столицями європи спрямовані саме для цього. Я думаю, у нас буде успіх. Тож я звернуся до німецької сторони, щоб підтримали у цій коаліції Україну", — зазначив гарант.

Він зауважив, що сьогодні Росія має перевагу в українському небі.

"Є ризик того, що якщо наступальні дії будуть не дуже вдалі — підтримка зменшиться. Мені здається, це не загальна думка. Є держави, які думають про це. Але вони і були не дуже сильними упродовж всього періоду підтримки України", — сказав глава держави.

Володимир Зеленський додав, що докладатиме додаткових зусиль для отримання зброї для українського контрнаступу.

"Ще кілька візитів — і все", — підсумував президент.

Шольц запевнив Зеленського в підтримці України

Своєю чергою, канцлер Німеччини Олаф Шольц зазначив, що війна в Україні має великі геополітичні наслідки.

"Але насамперед вона стосується українців. Більше мільйона українців залишили домівки і знайшли притулок у Німеччині. У Німеччині громадяни солідарні з українцями. Тісні стосунки між нашими країнами триватимуть десятиліттями. Ми підтримаємо Україну не лише гуманітарно, але й політично, фінансово та військово. Ми підтримуватимемо вас так довго, як потрібно", — підкреслив він.

Канцлер зауважив, що від початку війни Німеччина надала Україні допомогу на суму у 17 мільярдів євро.

"Ми хочемо, щоб ця допомога була продовжена в майстерному. Ми ухвалили рішення про новий пакет на 2,7 мільярда євро. У ньому — "Леопарди", бронетранспортери та системи ППО IRIS-T", — сказав політик.

Шольц додав, що Німеччина та союзники підтримують притягнення російського керівництва до відповідальності за злочини в Україні.

"Для нас зрозуміло: відповідальні за цю війну мають сісти на лаву підсудних. Ми з нашими партнерами виступаємо за те, щоб Росію притягли до відповідальності за ці злочини", — підкреслив він.

За словами канцлера, далі він разом із Зеленським вирушить до Аахена, де українському президенту вручать премію Карла Великого.

"Хто як не Україна заслужила на цю нагороду?", — зазначив політик.

На початок