"Медсестра — це і психолог, і помічник": історія медпрацівниці Рівненської обллікарні

"Медсестра — це і психолог, і помічник": історія медпрацівниці Рівненської обллікарні

"Медсестра — це і психолог, і помічник": історія медпрацівниці Рівненської обллікарні
. Фото: Суспільне Рівне

Робочий день медсестри триває добу, вона готує операційну, проводить попередній огляд пацієнта. Про це Суспільному у Всесвітній день медсестри, який відзначають 12 травня, розповіла операційна медична сестра обласної лікарні Любов Добровольська. Вона має понад сорок років стажу у медичній сфері й каже, що інколи роль саме медсестри недооцінена, а вона для пацієнтів і медик, і помічник, і психолог.

Робочий день операційної медичної сестри Любові Добровольської розпочинається о 8:30 і триває загалом добу, каже вона. Працює жінка у центрі мікрохірургії ока та екстреної офтальмологічної допомоги обласної лікарні 32 роки. Загальний стаж у медичній сфері — понад 40 років.

"Маніпуляції ми тут в основному не робимо. Ми можемо, лише коли є опіки. У нас часто бувають хімічні, термічні опіки. Треба екстрено промити — ми можемо тут промити", — каже медсестра, показуючи робочий кабінет.

Операційна медсестра Рівненської обласної лікарні Любов Добровольська
Операційна медсестра центру мікрохірургії ока та екстреної офтальмологічної допомоги Рівненської обласної лікарні Любов Добровольська. Фото: Суспільне Рівне

Окрім попереднього огляду пацієнтів, в її обов'язки входить підготовка операційної до хірургічного втручання.

"Око — орган дуже ніжний, інструменти в нас також дуже ніжні", — каже вона.

Для кожної операції Любов Добровольська готує спеціальні інструменти, в залежності від того, яке втручання потрібно зробити:

"Інші хірурги, коли в нас є політравми, коли, наприклад, ми оперуємо разом із травматологами, так буває, — вони дивляться зі здивуванням, як можна такий інструмент взяти в руку. А ми беремо й оперуємо. І нитки, відповідно, йдуть дуже тонкі".

Офтальмологічне відділення, каже, для неї — це відділення світла і надії.

"Тому що ми даємо людям зір. І це дуже важливо, знаєте, коли бачиш, приходить людина — сліпа, і коли вона оперується і стоїть у вікні й каже: «Я бачу листочки, а я бачу машину, а три роки не бачила». І для них — це таке щастя і ми звичайно теж дуже радіємо з ними. Робота медсестри, вона завжди потрібна. Мені інколи здавалося, що вона така недооцінена. Тому що медсестра в медицині — дуже важлива ланка. Медсестра — це і допомога медична, і психолог, і помічник, і вислухати людину, це все медсестра", — резюмує Любов Добровольська.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок