"Місто не може закривати борги приватників — це ненормально", — міністр енергетики про Чернігівську ТЕЦ

"Місто не може закривати борги приватників — це ненормально", — міністр енергетики про Чернігівську ТЕЦ

"Місто не може закривати борги приватників — це ненормально", — міністр енергетики про Чернігівську ТЕЦ
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Державний аудит має перевірити діяльність Чернігівської ТЕЦ та природу її боргів. Про це під час робочої поїздки в Чернігів сказав міністр енергетики України Герман Галущенко. Станом на травень 2023 року борг Чернігівської ТЕЦ, зі слів заступника чернігівського міського голови Віктора Геращенка, складає 2,3 млрд гривень.

"Безумовно, треба його провести, треба чітко відфіксувати, провести лінію, що було, та які борги теж там. Їх треба відфіксувати та чітко розуміти. Місто не може закривати борги приватників — це ненормально", — каже міністр.

З 2000 року Чернігівська ТЕЦ перебуває в оренді приватного підприємства "Технова" за договором, термін якого спливає 20 серпня 2023 року. Внаслідок російських обстрілів ТЕЦ отримала значні пошкодження та одразу по завершенню активних бойових дій "Технова" сама ініціювала розрив договору оренди, який підтримали депутати на сесії у травні минулого року.

Достроково розірвати договір мали 31 березня 2023 року. За день до цього міська рада ухвалила рішення про скасування дострокової передачі комплексу. Однією із причин виконувач обов'язків міського голови Олександр Ломако назвав те, що не отримали належного звіту про стан майна, яке приватна компанія повертає громаді.

Керівництво фірми "Технова" свою позицію оприлюднило на сайті: вважають договір оренди припиненим саме 31 березня, а свої зобов'язання виконаними. Кому передадуть комплекс на утримання і хто має виплатити борг у 2,3 млрд гривень, мають вирішити до опалювального сезону, сказав міністр енергетики Герман Глущенко.

"Цей борг був згенерований за час, коли вона не перебувала у власності міста, тому, я думаю, абсолютно некоректно буде перекладати борг на місто просто по факту передачі. Для нас ключове зараз, щоб цей об’єкт функціонував, щоб він був реконструйований максимально, щоб збільшити потужність, і щоб він забезпечував надійну роботу протягом наступної зими. Фінансові питання ми вирішимо стосовно боргів, там є різні механізми, реструктуризація. Є варіанти, як вирішити", — говорить Герман Галущенко.

Детальніше дивіться у відео:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок