Емоційне виснаження і відсутність віддачі: як війна вплинула на шкільну освіту на Черкащині

Емоційне виснаження і відсутність віддачі: як війна вплинула на шкільну освіту на Черкащині

Марафон
Емоційне виснаження і відсутність віддачі: як війна вплинула на шкільну освіту на Черкащині
. Фото: Суспільне Черкаси

Відключення світла, тривоги, нестабільний інтернет вплинули на якість навчального процесу та призвели до освітніх втрат. Фахівці державної служби якості освіти у регіонах опитали батьків, вчителів та учнів чотирьох шкіл з Черкащини.

Які висновки після року навчання в умовах повномасштабної війни зробили школярі, батьки та вчителі, розповіла Суспільному начальниця управління держслужби якості освіти області Оксана Компанієць.

Мама другокласника Ніна розповіла про його майже завершений навчальний рік.

"Це ми три рази виходили по два тижні і все. Дуже мало ходили до школи, буквально півтора місяця всього, а так, то дистанційно навчалися. Хотіла б, щоб вони навчалися, спілкувалися, їм вдома дуже сумно, немає розвитку нормального для дітей, страшно, звісно, але, куди подінешся", — розповіла мама другокласника.

На уроці української літератури у 8 класі діти пишуть твір-роздум. У класах, де читає українську мову та літературу вчителька Юлія Голінько, в одному дистанційна форма навчання, решта — відвідують школу.

Вплив війни на шкільну освіту
Суспільне Черкаси

"Вони приходять радо до школи. Мені подобається, що коли вони приходять, самі усвідомлюють, що офлайн навчання є результативнішим. Це таке навчання, яке має бути", — розповіла вчителька української мови та літератури Юлія Голінько.

8 клас, у якому навчається Даніїл Шевченко, три тижні тому вийшов на навчання очно. До цього вчилися дистанційно.

"Коли ти вдома, в тебе є більше свободи і більше впевненості у собі. Якщо у школі, то більший виклик, і навчатися легше, загалом навчання більше отримуєш", — розповів Даніїл Шевченко.

Вплив війни на шкільну освіту
Суспільне Черкаси

Восьмикласник Ілля Зайцев після дистанційного навчання відзначає невелике погіршення в рівні знань та успішності. Але говорить, що вже втягується в режим.

"Вдома найскладніше для опанування – це алгебра та геометрія, дуже важко на дистанції вчити формули, виконувати ці завдання, це дуже важко", — розповів учень.

Восьмикласниці Поліні Русляковій більше подобається навчання в школі.

"Мені більше подобається у школі: тут є і мої друзі, і мої знайомі, з якими я можу добре поговорити під час перерв та під час уроків вчителі краще пояснюють", — розповіла учениця.

Як війна впливає на шкільну освіту
Суспільне Черкаси

Особисте спілкування вчителя з учнем у школі є результативнішим для освітнього процесу. Натомість навчання вдома – розслаблює, говорить Юлія Голінько.

"Ми вчителі теж, коли дивимося на екран не відчуваємо від дітей віддачу, це важко, дуже виснажує емоційно, тому що ти не розумієш, заради цього ти там особливо працюєш, коли дехто не вмикає камери. А так дитина пораділа, у неї вийшло, мабуть, заради цього і варто працювати", — сказала вчителька української мови та літератури Юлія Голінько.

Директорка 9 гімназії Ірина Топчій розповіла, що 210 учнів черкаської гімназії №9 перебувають за кордоном. Від’їзд школярів вважає найскладнішими освітніми втратами.

"На сьогодні ми повинні зробити, щоб усі діти захотіли повернутися до нас на навчання. Абсолютна більшість, виходять на зв'язок, і ми зараз розробляємо графік компенсаторних консультацій. На сьогодні маємо двох дітей, які просто не виходять на зв'язок з гімназією, вони виїхали в інші країни і над цим працює соціальний педагог", — сказала директорка.

Як війна впливає на шкільну освіту
Суспільне Черкаси

Думки батьків, вчителів та директорів шкіл щодо освітніх втрат різняться, каже начальниця управління держслужби якості освіти області Оксана Компанієць. Батьки оцінюють знання лише своєї дитини, натомість освітяни загалом — освітній процес.

"Коли директор говорить про свій заклад освіти, він дивиться на нього, як на систему. І дійсно в його системі координат заклад працював майже постійно. Майже 40% батьків у Черкаській області говорять про те, що вони вважають, що результати навчання їхніх дітей погіршилися", — розповіла Оксана Компанієць.

"Вчителі говорять, про те, що є у невеликої кількості, але є тенденція, що результати покращуються, разом із тим, майже всі говорять про те, що у більшості дітей все ж таки маємо втрати у результатах і це стосується математики, фізики, українська мова, інформатика та українська література, іноземна мова", — додала начальниця управління держслужби якості освіти області.

Повне відео

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок