В ISW назвали мету останніх ракетних ударів по Україні

В ISW назвали мету останніх ракетних ударів по Україні

ракети
. Ракети. Ілюстративне фото: Getty images

Остання серія ракетних ударів по Україні свідчить, що Росія більше зосереджені на підтримці регулярної серії атак, ніж на фактичній ефективності ударів.

Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

У ніч з 8 на 9 травня російські війська здійснили чергову масштабну серію ракетних ударів по Україні. Генштаб ЗСУ повідомив 9 травня, що українська протиповітряна оборона збила всі 8 крилатих ракет "Калібр" і 15 з 17 ракет Х-101/Х-555, які були запущені російськими військами.

Крім того у Генштабі ЗСУ повідомили, що три ракети С-300 вразили об'єкти цивільної інфраструктури в Краматорську та Костянтинівці Донецької області.

У Міноборони заявили, що російські війська завдали удару по українських пунктах тимчасової дислокації та складах боєприпасів, успішно вразивши всі цілі.

"Продовження російських ракетних ударів у меншому масштабі, ніж щоденні удари під час невдалої російської кампанії проти критичної інфраструктури України, ймовірно, свідчить про те, що російські сили більше зосереджені на підтримці регулярної серії ракетних ударів, ніж на фактичній ефективності ударів", — йдеться у звіті.

Що відомо про атаки РФ 8 та 9 травня

У ніч на 8 травня війська РФ атакували Київщину ударними дронами іранського виробництва Shahed-136 та Shahed-131. Уламками збитих дронів у Києві пошкоджено будівлі, дороги та автівки. Усі 35 дронів збили сили протиповітряної оборони. Унаслідок атаки пʼятеро людей постраждали.

Одеську область війська РФ атакували бомбардувальниками дальньої авіації Ту-22м3. Усього здійснили вісім пусків з району мису Тарханкут в окупованому Криму. Частина ракет не досягла своїх цілей. Ракети типу Х-22 влучили у підприємство та узбережжя. Також ракетним ударом РФ знищила в Одесі склад Червоного Хреста з гуманітаркою. Одна людина загинула, троє поранених.

У ніч проти 9 травня у Києві та області через ракетну загрозу лунала повітряна тривога, під час якої було чути вибухи. Голова КМВА Сергій Попко повідомив, що в повітряному просторі навколо Києва сили ППО виявили та знищили близько 15 російських ракет, влучань немає. У Голосіївському районі столиці уламок збитої ракети впав на приватне подвірʼя. У Шевченківському районі виявлені уламки на проїзній частині. Інформації про травмованих немає.

У Командуванні Повітряних сил повідомили, що Росія атакувала Україну крилатими ракетами "Калібр" та Х-101/Х-555. Загалом за дві хвилі обстрілу російські війська здійснили пуски 25 крилатих ракет Калібр та Х-101/Х-555. 23 із них знищили сили ППО.

На початок