Тривають бої за Бахмут та Мар’їнку, росіяни вивозять з Енергодара сім'ї працівників ЗАЕС — Генштаб

Тривають бої за Бахмут та Мар’їнку, росіяни вивозять з Енергодара сім'ї працівників ЗАЕС — Генштаб

війна, ЗСУ, Бахмут
Снайпер на позиції поблизу Бахмута, Донеччина, 2 травня 2023 року. AP/Libkos

Війська РФ здійснили 46 атак на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку. Сили оборони завдали близько 20 ударів по позиціях росіян.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Протягом минулої доби росіяни завдали 23 ракетні та 43 авіаційні удари, здійснили 97 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Для ракетних ударів вони використали ракети різних типів, більшу частину з яких знищили українські військові. Є і влучання. Зокрема, 5 ракет С-300 поцілили по містах Куп'янськ, Слов’янськ, Краматорськ і Костянтинівка.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Ситуація на фронті

На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках росіяни з артилерії обстріляли населені пункти Гасичівка, Залізний Міст, Мурав'ї Чернігівської області; Товстодубове, Бачівськ, Старі Вирки, Іскрисківщина, Волфине, Юнаківка, Могриця, Попівка і Славгород Сумської області, а також Гоптівка, Варварівка, Бугруватка, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Тихе, Мала Вовча, Бударки, Землянки, Вільхуватка, Дворічанське та Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку війська РФ намагалися покращити тактичне положення, вели наступи поблизу населених пунктів Масютівка та Стельмахівка, успіху не мали. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Кіндрашівка, Лиман Перший, Табаївка, Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку росіяни вели безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Артобстрілів зазнали Макіївка, Білогорівка і Веселе Луганської області та Ямполівка і Спірне — Донецької.

На Бахмутському напрямку війська РФ продовжують наступ. Протягом минулої доби безуспішно наступали у Бахмуті, а також у напрямку населених пунктів Іванівське та Ступочки. Від російських обстрілів постраждали Оріхово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку російські війська не наступали. Завдали авіаудару в районі Авдіївки. Обстріляли населені пункти Новокалинове, Авдіївка, Первомайське, Нетайлове та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи Сил оборони відбили численні атаки в районі Мар’їнки. Водночас російських обстрілів зазнала, зокрема, Георгіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку минулої доби росіяни не наступали. Завдали авіаудару в районі Великої Новосілки. Обстріляли населені пункти Новомихайлівка, Водяне, Вугледар, Пречистівка та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках армія РФ обороняється. Росіяни завдали авіаударів по Оріхову, Кізомису та Станіславу. Обстріляли населені пункти Времівка та Новопіль Донецької області; Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське і Плавні на Запоріжжі та Антонівка, Молодіжне і Зеленівка Херсонської області.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки військ РФ, а також 2 удари по зенітно-ракетних комплексах.

Минулої доби Сили оборони збили 6 безпілотників різних типів, 3 із них — типу "Шахед".

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 4 райони зосередження особового складу, 2 артилерійських підрозділи на вогневій позиції та станцію радіоелектронної боротьби росіян.

Евакуація з Енергодара

За даними Генштабу, в Енергодарі російські окупанти організували "евакуацію" для членів сімей працівників Запорізької АЕС. Самим співробітникам електростанції виїзд з міста заборонено.

"Окупаційна так звана влада анонсувала евакуацію людей до Бердянська і Кирилівки на бази відпочинку та готелі. Однак, тих, хто погодився вивезли до Ростовської області та розмістили у наметових містечках", — йдеться у повідомленні.

Дещо інша ситуація склалась у Великій Білозерці. Минулого тижня більшість колаборантів виїхали з населеного пункту на власних транспортних засобах у напрямку Криму.

На початок