У квітні поновлено права 230 українців, постраждалих через війну — Офіс омбудсмана

У квітні поновлено права 230 українців, постраждалих через війну — Офіс омбудсмана

Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець
. Фото: УНІАН

У квітні за сприяння Офісу омбудсмана поновлено права 230 українців, які постраждали внаслідок збройної агресії Росії проти України. Зокрема було поновлено право на призначення пенсій двом людям.

Про це уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Telegram.

“Як відновити грошову допомогу на проживання, отримати соціальні виплати на дитину, покращити умови проживання? Це далеко не весь перелік питань, з якими звернулися до нас у квітні громадяни України, постраждалі внаслідок російської збройної агресії. Зокрема й щодо порушення права на призначення пенсії”, — йдеться у дописі омбудсмана.

За його словами, з такою проблемою зіткнулась переселенка. У квітні жінка звернулася до територіального органу Пенсійного фонду за призначенням пенсії за віком, але їй відмовили через наявність необхідного страхового стажу.

Як зʼясувалось, у трудовій книжці заявниці був зроблений некоректний запис, що ускладнювало підтвердження стажу. Відновити цей запис наразі неможливо: архіви підприємства, де працювала жінка, перебувають на тимчасово окупованій території.

"З метою поновлення права заявниці, Офіс омбудсмана скерував відповідні запити до Пенсійного фонду та головного управління ПФУ в Запорізькій області з рекомендацією вирішити це питання. За результатами реагування, їй призначили пенсію за віком, яку виплатять у травні в повному обсязі", — зауважує Лубінець.

Також було отримано звернення від чоловіка, якому відмовили в призначенні пенсії, оскільки в нього не було уточнюючої довідки про підтвердження спеціального трудового стажу. Як і у попередньому випадку, отримати таку довідку неможливо, через те, що установа розташована на тимчасово окупованій території.

"Тому Офіс омбудсмана застосував норму постанови Кабміну від 12.08.1993 №637. Право громадянина на пенсійне забезпечення поновили", — йдеться у повідомленні Лубінця.

На початок