Дефіцит кадрів. До кінця року на Дніпропетровщині може залишитись менш як половина суддів

Дефіцит кадрів. До кінця року на Дніпропетровщині може залишитись менш як половина суддів

Дефіцит кадрів. До кінця року на Дніпропетровщині може залишитись менш як половина суддів
. AP

Суди Дніпропетровської області відчувають дефіцит суддівських кадрів і вже до кінця 2020 року в регіоні можуть лишитися працювати менш як 50% суддів. Про це ефірі програми “Тема дня” на телеканалі UA:Дніпро розповіла член робочої групи Ради суддів України у Дніпропетровській області, суддя Павлоградського міськрайонного суду Ірина Шаповалова.

За її словами, загалом в Україні відкрито 8 тисяч суддівських вакансій, з них заповнена лише половина. При цьому близько 250 суддів не здійснюють свої повноваження через непроходження кваліфікаційної атестації.

«Дефіцит не просто є, дефіцит кричущий. За підрахунками Вищої Ради правосуддя, якщо з такими темпами будуть звільнятись судді, що мають право на відставку, то до кінця року працюватимуть менше половини діючих суддів. Наприклад, Апеляційний суд, в якому зі 100 вакансій зайнято лише 30. Тобто найбільший суд апеляційної інстанції в Україні укомплектований на третину», – говорить Ірина Шаповалова.

Вона каже, що з початку 2020 року було видано лише 7 указів про призначення суддів, за підсумками яких Дніпропетровщина отримала 5 нових суддів.

Дефіцит кадрів. До кінця року на Дніпропетровщині може залишитись менш як половина суддів
Ілюстраційне фото. Прокуратура Тернопільської області

За словами Ірини Шаповалової, проблема є системною і дуже давньою. З 2014 року, коли були запроваджені системи кваліфікаційного оцінювання, лише третина суддів, що працюють зараз, пройшли цю процедуру.

«Потім змінюється законодавство, восени 2019 року втрачає повноваження Вища кваліфікаційна комісія суддів України й з цього моменту ця система не працює. З іншого боку є судді, які мають право на відставку і цим правом вони користуються», – зазначила суддя.

Ірина Шаповалова додає: призначення на посаду судді є тривалим процесом, що регламентується стажем і віковим цензом кандидата.

«На сьогодні в державі немає механізму, який дозволив би врегулювати те, щоб відбір кандидатів на посади суддів, а потім і суддів, відбувався за невеликий проміжок часу і щоб він був дійсно дієвим. Після закінчення вишу неможливо одразу стати суддею, адже закон вимагає певного досвіду і стажу роботи в юридичних професіях, а також віковий ценз. На сьогодні особа не раніше 30 років може претендувати на те, щоб обійняти посаду судді”, – сказала Ірина Шаповалова.

Вона також зазначила, що дефіцит кадрів негативно позначається як на термінах розгляду справ, так і на якості.

Відомо

  • 7 липня 2020 року президент України Володимир Зеленський видав указ, яким призначив 4 суддів на Дніпропетровщині.
  • Нового працівника отримав Новомосковський міськрайонний суд, а також три районні суди Дніпра.

Читайте також

На початок