165 вакансій на деокупованій частині Херсонщини: яким є ринок праці після звільнення правобережжя

165 вакансій на деокупованій частині Херсонщини: яким є ринок праці після звільнення правобережжя

Ексклюзивно
165 вакансій на деокупованій частині Херсонщини: яким є ринок праці після звільнення правобережжя
. Херсон. Синьо-жовта стрічка на стовпі, авто їде вулицею міста Фото: Суспільне Херсон

За даними обласного центру зайнятості наразі на Херсонщині є 165 вакансій. Вже створені 144 робочих місця, працевлаштовані 111 людей. Яким є ринок праці на Херсонщині після звільнення правобережжя? Які фахівці потрібні чи достатньо пропозицій з працевлаштування, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Херсонець Анатолій розповідає, через постійні обстріли міста, виконувати свою роботу не може. Нову шукав через центр зайнятості, там вакансії для нього поки немає.

"Я працював на кладовищі, а зараз туди не заїдеш, ні в Кіндійку, ні на інші, говорять заміновані, але не знаю. Я поки що працюю, дружину приводжу з роботи і їх колег розвожу по домівках ввечері", — розповів чоловік.

Вікторія з Херсона працювала на аптечному складі, роботу втратила, зараз торгує на ринку.

"Коли бачать мою трудову і кажуть мені, що ми не знаємо, що увесь цей час ви працювали, чи де ви були. З моїм роботодавцем у мене зв'язку немає й отак я і живу", — говорить жінка.

Безробітний Едуард працевлаштовуватись зараз не хоче через постійні обстріли Херсона.

"Поки тривають обстріли у місті Херсоні, це страшно кудись влаштовуватися, в принципі є пропозиція працювати на ринку, але щодня то в Дніпровський ринок влучає, то в центр", — говорить Едуард.

165 вакансій на деокупованій частині Херсонщини: які фахівці потрібні
Херсон. Зруйнований клас в одній із шкіл міста Фото: Суспільне Херсон

За словами начальниці управління освіти Херсонської міської ради Наталі Журженко, з кадрами в галузі ситуація стабільна, вчителів на сьогодні вистачає. Кілька вакансій є, це — технічний персонал.

"В основному у нас зараз йдуть проблеми по технічному персоналу, якщо вчитель поїхав із міста — він має можливість працювати дистанційно. Якщо це технічний працівник, який доглядає за будівлею, то це робота очна на місці. В місті зараз небезпечно, технічні працівники намагаються переміститися в більш безпечні місця для проживання, тому у нас є потреба в першу чергу в технічних працівниках", — повідомила керівниця управління освіти.

165 вакансій на деокупованій частині Херсонщини: які фахівці потрібні
Херсон. Лікар з пацієнтом в одній з лікарень Херсона, Фото: Суспільне Херсон

До початку повномасштабного вторгнення колектив міської клінічної лікарні ім. Карабелеша налічував 1128 співробітників, зараз їх — 508, розповідає генеральна директорка закладу Алла Малицька. Нещодавно до лікарні повернулися 12 спеціалістів, проте цього замало для повноцінної роботи закладу.

"Після звільнення Херсона до нас приїздила делегація з Рівненської міської лікарні і ми ведемо перемовини з керівництвом лікарні щодо того, щоб до нас у відрядження приїздили потрібні фахівці. На сьогодні найбільша необхідність у таких спеціалістах, як лікарі анестезіологи, лікарі приймальних відділень, рентгенологи, навіть лікарі УЗД сьогодні є в великому дефіциті, не дивлячись на те, що до війни їх було багато, тобто вакансій не було", — говорить Алла Малицька.

165 вакансій на деокупованій частині Херсонщини: які фахівці потрібні
Херсон. Пацієнти біля кабінетів в лікарні міста, Фото: Суспільне Херсон

Міністерство охорони здоров'я направляє фахівців до обласної лікарні, на таке саме поповнення чекають і в лікарні Карабелеша. Загалом на ринку праці деокупованого правобережжя області — 165 вакансій. Серед них найбільш потрібні — лікарі, медсестри, спеціалісти електромереж, водії та бухгалтери, розповідає директор херсонського обласного центру зайнятості Євгеній Єрашов.

"Але ми вже створили 144 робочих місця. Працевлаштували 111 людей. Сьогодні 30 вакансій, де ми ще маємо знайти людей. Складно, але шукаємо. Тут велика допомога від голів селищних рад, як вони зараз називаються голови військових адміністрацій. Тобто тільки робота разом, на принципах співпраці, дозволяє знайти людей, труд яких ми можемо сьогодні використовувати", — повідомив Єрашов.

Представники обласного центру зайнятості працюють в усіх деокупованих громадах. Проводять консультації та реєструють безробітних.

"Якщо на цей час в кращі часи до війни у нас було десь 8-9 тисяч людей, то сьогодні у нас на обліку близько 400 з чимось людей. Це дуже мало. Тому ми звертаючись до голів військових адміністрацій кажемо, що ми маємо разом проводити інформаційну роботу, щоб люди до нас йшли. Нам сьогодні на ринку праці потрібні люди", — говорить Єрашов.

165 вакансій на деокупованій частині Херсонщини: які фахівці потрібні
Одеський навчальний центр держзайнятості Фото: Суспільне Херсон

Допомагають в обласному центрі зайнятості тим херсонцям, які тимчасово проживають в інших областях. Перекваліфікуватись і отримати нову професію можна в онлайн режимі

"Ми сьогодні навчили уже три групи наших безробітних і вони сьогодні уже працюють продавцями, бухгалтерами. На сьогодні херсонці отримали вже 25 ваучерів по кваліфікації, якої не було, але фактично вони вміли це робити. Це дуже класна система, вона працює в Європі й у нас", — каже Євген Єрашов.

Загалом на обліку в обласному центрі зайнятості сім тисяч безробітних, які тимчасово проживають на території інших областей, говорить Євгеній Єрашов. Отримати допомогу вони можуть або через офіційний сайт установи або безпосередньо в Одеському навчальному центрі держслужби зайнятості.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок