Служба зовнішньої розвідки попередила про російські інформаційні операції

Служба зовнішньої розвідки попередила про російські інформаційні операції

Служба зовнішньої розвідки попередила про російські інформаційні операції
. Прикордонна служба

Служба зовнішньої розвідки заявляє про проведення інформаційних операцій проти України російськими спецслужбами після того, як депутат Ради Андрій Деркач оприлюднив запис розмови із голосами, схожими на голоси п'ятого президента Петра Порошенка та президента Росії Володимира Путіна. У пресслужбі Європейської солідарності назвали плівки "фальсифікатом" і "фейком".

"Російські спецслужби продовжують використовувати свої можливості в Україні для проведення інформаційних операцій проти Української держави. Активізація багатовекторної роботи країни-агресора в українському інформаційному просторі є визнанням ефективності роботи українських спецслужб та спробою використати Україну для зовнішнього впливу на перебіг політичних подій у світі", — йдеться в повідомленні відомства.

У СЗР запевнили, що українські розвідувальні та спеціальні служби "розуміють зазначені виклики та консолідовані у своєму головному завданні — захищати національну безпеку України". Водночас у Службі не уточнили, про які саме інформаційні атаки йдеться.

9 липня Андрій Деркач оприлюднив запис розмови людей, голоси яких схожі на голоси Порошенка та Путіна. Деркач стверджує, що розмова відбувалася 30 квітня 2015 року, а записи він отримав він журналістів-розслідувачів. На них голоси, нібито, Порошенка і Путіна обговорюють майбутню зустріч Тристоронньої контактної групи і Міжнародний день праці, з яким голос, схожий на той, що належить Порошенку, вітає свого співрозмовника і неодноразово висловлює йому подяку. Наприкінці голос, схожий на голос Путіна, каже: "Обіймаю. До побачення, давайте".

У пресслужбі Євросолідарності, головою якої є Порошенко, оприлюднені записи назвали "змонтованим, ретельно скомпільованим фальсифікатом" і "фейком".

"Протягом шести років фейки є одним із постійних інструментів російської гібридної війни проти України, рівно як і проти особисто Порошенка. Від "розіп'ятого хлопчика у Слов'янську" до "вбивства Петром Порошенком рідного брата". "Розмова" з Путіним, оприлюднена випускником Вищої школи КДБ, із цієї ж серії. Це такий же грубо змонтований, ретельно скомпільований фальсифікат, як і, нібито, бесіди з Байденом", — йдеться у заяві пресслужби, яка є у розпорядженні Суспільного.

Також у заяві Деркача називають "учасником кремлівського плану із відбілювання Путіна, зняття з Росії відповідальності за агресію і перекладення її на Україну", а плівки — "частиною спецоперації московської агентури із нав'язування російської ідеологеми про нібито громадянський конфлікт в Україні і відповідальність за неї української влади, уособленої Порошенком".

Після оприлюднення плівок на сайті Євросолідарності також з'явився заклик п'ятого президента до Європейського Союзу, де він просить розглянути можливість запровадження санкцій проти Росії за "дезінформаційну кампанію, спрямовану на підрив безпеки та стабільності на європейському континенті".

Що відомо

  • Раніше в Офісі генпрокурора порушили провадження за фактом "державної зради", після того як нардеп Андрій Деркач оприлюднив аудіорозмови з голосами, схожими на п'ятого президента України Петра Порошенка й ексвіце-президента США Джо Байдена.
  • П'ятий президент України Петро Порошенко, коментуючи оприлюднення "плівок Деркача", заявив, що "п’ята колона Кремля розпочала масштабну спецоперацію проти України". Порошенко "має обґрунтовану підозру", що до цієї "спецоперації" причетний Офіс президента України. Він уточнив, що "плівки Деркача" поширюють медіа-ресурси олігарха Ігоря Коломойського та "три проросійських канали".
  • Президент Володимир Зеленський під час пресконференції 20 травня пообіцяв Порошенку майбутній вирок, щоправда, не уточнив, з якого приводу.
  • Колишні посли США в Україні прокоментували "плівки Деркача", вказавши, що розчаровані спробами втягнути Україну у вибори президента США.

На початок