У львівському цирку прихистили зебр, які були в окупації

У львівському цирку прихистили зебр, які були в окупації

У львівському цирку прихистили зебр, які були в окупації
. Фото: Суспільне Львів

У Львівському державному цирку прихистили двох зебр, які народилися в Асканії-Новій, що на Херсонщині. На початку повномасштабного вторгнення їхня дресирувальниця Лілія Джосан разом із тваринами була на Київщині. Близько 2 місяців артистка цирку була без жодного зв’язку. Згодом їй вдалося переїхати до Львова. Суспільне поспілкувалось із Лілією Джосан.

Зебри Бенджамін та Додж народилися в Асканії-Новій. Зараз їм 11 років. З них 10 — вони у цирку. Увесь час з тваринами працює дресирувальниця Лілія Джосан.

"Коли ти розумієш тварину, коли вона тобі довіряє повністю, то неважко. Пристосовуюсь. Впливають на тварину погодні умови, так як на людину, вони не можуть це сказати, але по ним видно. Або немає настрою, це теж в тварин буває, буває таке, що вони між собою посварились", — каже дресирувальниця Лілія Джосан.

У Львівському цирку прихистили зебр із окупованої частини Херсонщини
Дресирувальниця Ліля Джосан у Львівському державному цирку. Фото: Суспільне Львів

Лілія Джосан родом із Донеччини. Розповідає, як артистка цирку часто подорожувала. На початку повномасштабного вторгнення вона з тваринами була на Київщині. Там вони 2 місяці перебували під окупацією.

"1 квітня — такий день, який ми запам’ятаємо. Не було ні пострілів, ні вибухів, не літали літаки, а підійшли росіяни. Ми були під Києвом в окупації, не було зв’язку. А коли з нами вийшли на зв’язок, то допомогли з кормом та запросили приїхати сюди", — говорить Лілія Джосан.

У Львівському цирку прихистили зебр із окупованої частини Херсонщини
Лілія Джосан дресирує зебр у Львівському державному цирку. Фото: Суспільне Львів

Директор цирку Роман Здреник розповідає, з початком повномасштабної війни до Львова почали евакуйовуватись артисти із цілими цирковими програмами з інших міст. Із кормами для тварин та трансфером допомагали іноземні колеги.

"Ми почали розшукувати, сюди привозили з Європи, з Будапешта транзитом мікроавтобуси з кормами для тварин. Ми надавали адреси, картки артистів. З Лілею Джосан було важко зв’язатися, ніхто не знав, де вона і в якому стані тварини. Цирки в своєму штаті не мають тварин, тобто тварини належить як правило приватним артистам або державній цирковій компанії. Єдиний атракціон з дикими тваринами, з тиграми, залишився при київському цирку. Тварини доглянуті, мають чіпи і всі під контролем ветлікаря, який є при кожному цирку", — розповідає Роман Здреник.

За словами Романа Здреника, зараз в програмі Львівського державного цирку є виступи із зебрами, конем, собакою та морським котиком, якого привезли із Скадовська.

На початок