Хмельницька акушерка прийняла тисячі пологів за 20 років

Хмельницька акушерка прийняла тисячі пологів за 20 років

Ексклюзивно
Хмельницька акушерка прийняла тисячі пологів за 20 років
. Фото: Суспільне Хмельницький

Хмельницька акушерка прийняла тисячі пологів за 20 років. Про роль акушерки при підготовці жінки до материнства, її спостереження до вступу у пологове відділення і самі пологи у Міжнародний день акушерки, розповідає акушерка Хмельницького обласного перинатального центру Валентина Куца.

Породілля Дар’я Сухорук каже, що це її перші пологи, тому допомога акушерки під час переймів була дуже важливою для неї.

"Пологи пройшли добре, швидко й акушерка дуже допомагала з усім. Підтримувала, підказувала, як і що треба робити, як дихати", — розповідає породілля.

Партнерка пологів та бабуся новонародженого Леся Стебло розповідає, яку роль зіграла акушерка під час партнерських пологів.

"З самого початку вона там підготовлювала: маніпуляції різні проводила, уколи ставила, за серцебиттям дитинки постійно стежила. Мені розказала особисто, коли в доньки потуги, то між перервами я повинна була заміряти також серцебиття дитинки", — каже бабуся новонародженого, партнерка пологів Леся Стебло.

Валентина Куца, акушерка пологового відділення Хмельницького обласного перинатального центру, працює тут від початку його заснування
Валентина Куца, акушерка пологового відділення Хмельницького обласного перинатального центру, працює тут від початку його заснування. Фото: Суспільне Хмельницький

Валентина Куца, акушерка пологового відділення Хмельницького обласного перинатального центру каже, що працює тут від початку його заснування.

"Деколи жінки просять, щоб побути біля них, якщо вони народжують без партнера, поговорити з ними. Це, свого роду, психологічна допомога жінці під час пологів", — розповідає акушерка.

За двадцять років роботи було немало складних пологів, каже Валентина Куца.

"Був такий випадок, що перша дитинка народилася, а друга… прийшлося в операційну йти, поперечне там положення, не змогла народитися. Буває, що з першого погляду розумієш лікаря, що зробити треба. Як сказав, так і робити", — розповідає Валентина Куца.

26 акушерок працює в обласному перинатальному центрі
26 акушерок працює в обласному перинатальному центрі. Фото: Суспільне Хмельницький

Акушерка розповідає, бувають випадки, коли батьки просили допомогти обрати ім’я новонародженому.

"В них є декілька імен, але не можуть обрати одне, тож просять допомоги. В мене, питають: яке б краще ім’я підходило дитині", — каже акушерка.

На пологах акушерка і лікар – це невіддільний тандем, каже лікарка гінекологиня Наталя Мельник.

"Акушерка більше часу проводить з жінкою, ніж лікар. Бо лікар один на всіх. А акушерка, вона на 90 % з жінкою і вона частіше з нею контактує, більше її пізнає і знає, що більше турбує жінку", — розповідає Наталя Мельник.

Читайте також

  • Волонтери з Хмельниччини допомагають селянам на Харківщині
  • Закарпатська спадкова майстриня з лозоплетіння створює вироби на Хмельниччині
  • Херсонський театр ляльок покаже дві вистави для дітей у Хмельницькому
  • Хмельницький художник 21 рік створює картини з емалі
  • Хмельницький "Музей еволюції мін" налічує 4,5 тисячі експонатів та єдиний в Україні

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок